Čitanje lica lvl. Cal Lightman.

1/1

Facebook planira da unaprijedi svoje facial recognition alate do te mjere da mogu imitirati ljudske sposobnosti prepoznavanja lica. Ako mislite da je to fantastično, ali i zastrašujuće u isto vrijeme, onda trebate znati da je to i istina: barem ako je suditi po rezultatima testiranja njihove DeepFace tehnologije. Naime, procenat uspješnosti DeepFace algoritama je 97,25%, dok je ljudsko oko u standardnom testu uspjelo doći do 97,5% uspjeha prepoznavanja lica, što je - očigledno - skoro identično ljudskoj percepciji. Tehnologija koristi 3D mapiranje facijalnih struktura, a koje potom pretvara u pljosnati 2D model sa izraženim fizičkim karakteristikama, koje potom "farba" različitim bojama. Facebook tvrdi da je za potrebe testiranja iskoristio 4,4 miliona različitih lica od strane preko 4,000 različitih osoba, a sa ciljem usavršavanja sistema.

Ipak, DeepFace nećete vidjeti na Facebooku, već će prvo biti predstavljen naučnoj zajednici na IEEE Computer Vision and Pattern Recognition konferenciji u junu. Time, Facebook će pokušati izbjeći probleme koje su doživjeli sa svojim "facetag" alatom početkom 2011. godine, a koji nije naišao na odobravanje korisnika, pogotovo u Njemačkoj, usljed činjenice da korisnici nisu bili upozoreni kako i na koji način facetag tačno radi.

Na Facebook se dnevno uploaduje preko 350 miliona fotografija, tako da kompanija ovaj put mora poduzeti mnogo opreznije i pametnije korake u korištenju ovako napredne, ali za privatnost pomalo zabrinjavajuće tehnologije.