Potpredsjednik Adobeovog poslovnog odjela u Južnoj Americi, Fabio Sambugaro, izjavio je da je korištenje nelegalnih primjeraka njihovog softvera značajno opalo otkako je firma svoje proizvode objedinila u Creative Cloud platformu. Iako nije baratao konkretnim ciframa, te se podatak odnosi samo na južnoameričko tržište, nema razloga da ne pomislimo da je tako i u drugim dijelovima svijeta. Sambugaro tvrdi da su im se mnoge kompanije obratile s ciljem kupovine licenci za Adobeov softver, a koje to ne bi uradile da nije došlo do prelaska u cloud.

Adobeovi poslovni rezultati govore da je to definitivno istina – već sada, Creative Cloud ima preko 2.3 miliona pretplatnika, s tim da je samo u drugom kvartalu ove godine skoro pola miliona njih prešlo na CC. Novi legitimni korisnici su privučeni fleksibilnijim modelom plaćanja za Photoshop i ostale alate ove kompanije koji se sada nude kao servis, te je zbog toga Creative Cloud posebno zanimljiv manjim kompanijama na tržištima u razvoju.

Nakon velikog pada profita prošle godine, ovakva situacija je dovela do početka oporavka Adobea, mada ukupna zarada firme još uvijek nije na nivou na kojem je bila prije uvođenja CC-a.

1/1