Vladajuća koalicija stvara zakon prema kojem će snimanje i pohrana razgovora i komunikacija u periodu i do dvije godine, uprkos odredbama evropskog Suda pravde, biti i dalje zakonito.

Uprkos presudi Evropskog suda pravde, Velika Britanija će nastaviti sa aktivnim snimanjem svih razgovora i Internet aktivnosti svojih građana, i to u trajanju i do dvije godine unazad. Naime, usljed velikog broja britanskih građana radikalnih uvjerenja koji idu da ratuju na frontovima u Siriji i Iraku, Britanci su odlučili donijeti novi zakon bi omogućio zaobilaženje ove presude i tako ponudio Britaniji mogućnost da „zadrži sve trenutne ovlasti“, ali da pri tome ne proširuje svoju nadležnost.

Sud je ovakav pristup, nazvan EU Data Retention Directive, proglasio ilegalnim, uz objašnjenje da takvo snimanje predstavlja „višestruko kršenje prava građana“, s obzirom da se prisluškuje i stvara veća baza podataka „od one koja je zaista neophodna“, te da ne postoje jasne pravne granice kako i zašto se informacije koriste i da nema posebne zaštite da te informacije ne putuju van granica Evropske unije. Ipak, čini se da će konzervativni Britanci, u skladu sa svojim trenutnim političkim trendovima, nastaviti odbijati naređenja „sa vrha“ Evropske unije, iako se opozicija trudi da prikaže situaciju kao „političko odmjeravanje snaga“, s obzirom da bez njihovog pristankja vladajuća koalicija ne može donijeti ovakav zakon.

1/1