Da bi ispoštovao zakonske odluke, dio Android kôda nestao za Cyanogen, Sony i - Qualcomm uređaje.

U skladu sa Digital Millenium Copyrights Act odlukama, od Qualcomma se očekivalo da ukloni nekih 116 "skladišta kôda", a kako bi se zaštitili podaci u kojima se navodno spominju povjerljive tehnologije koje ovaj proizvođač čipova koristi za svoje mobilne čipsete. Ipak, pri brisanju ovih skladišta, Qualcomm je obrisao tj. uklonio i velike dijelove validnog Android kôda, s obzirom da ista skladišta koriste i mnogi legitimni korisnici open-source verzije Androida, uključujući Sony, Cyanogen ali i sam - Qualcomm!

Srećom, iz kompanije su ubrzo uvidjeli pogrešku sa uklanjanjem dijelova ovih skladišta, pa su ih brže-bolje vratili nazad. Naime, da je kojim slučajem Qualcomm nastavio sa ovim eliminisanjem otencijalnih "povjerljivih segmenata", postoji velika šansa da bi svaka od gorespomenutih kompanija imala ogroman broj da nadogradi ili unaprijedi svoje Android uređaje - a s obzirom da znamo u koliko se naprednih telefona vrti Qualcomm procesor, to bi mogla postati prava noćna mora.

Qualcomm je najavio "detaljniji pregled samog kôda" i "kolaboracijski pristup" na uklanjanju DMCA zahtjeva, tako da se slični propusti ne bi dešavali i tako stavljali Android ekosistem u opasnost.

1/1