Forsiranje domaćeg softvera

Na web sajtu China Radio Internationala osvanuo je izvještaj u kojem stoji da je kineska vlada pojedinim državnim odjelima zabranila korištenje Microsoft Officea. Ujesto njega, vladini službenici će ubuduće koristiti domaće uredske pakete.
 
Potez je usmjeren ka poboljšavanju informatičke sigurnosti u Kini nakon što je bivši CIA-in i NSA-in zaposlenik Edward Snowden razotkrio poprilično neselektivno prikupljanje ličnih podataka korisnika širom svijeta, koje sprovode vlade SAD-a i Britanije. Uprkos naporima američkih medija da objasne da se situacija mijenja nabolje, nedavna vijest da je Microsoft prisiljen američkoj vladi proslijediti privatne korisničke podatke sa inostranog servera (tačnije, servera u Irskoj) govori da se druge kompanije i vlade nemaju čemu nadati kada je u pitanju zaštita privatnosti njihovih zaposlenika i građana ukoliko dotični koriste američke i britanske IT servise.

Kina je iz ovog razloga zabranila i korištenje Windowsa 8 na vladinim računarima. Istovremeno, Rusija je najavila korištenje vlastitih procesora umjesto Intelovih u državnim računarima, također zbog bojazni da Intelovi proizvodi sadrže backdoor, dok će Njemačka odustati od saradnje sa Verizonom.

1/1