Francuzima ne smijete dirati sir i vino, a ovo drugo je razlog zašto se Francuzi zalažu za nešto strožiju kontrolu Interneta i Internet domena.

Naime, ICANN, međunarodna agencija koja reguliše Internet standarde i domene je odlučila lansirati .vin i .wine domene za komercijalnu upotrebu, ali bez da se prethodno konsultovala sa državama-članicama zbog potencijalnih restrikcija. Upravo su Francuzi ti koji su se našli uvrijeđeni, te su izrazili zabrinutost da bi pojedinci i kompanije mogli iskoristiti ovu situaciju u svoju korist, te da bi određene prehrambene kompanije i slični pojedinci mogli ugroziti „suštinu francuske kulture“. Ukratko, Francuze brine da bi npr. vinarije iz Hercegovine mogla zakupiti domenu champagne.wine, a što ne bi bilo uredu jer bi potencijalno moglo ugroziti prodaju „pravog“ šampanjca iz Francuske.

Izuzev nešto jače restrikcije domena i većeg učešća država, Francuzi su predlagali i međunarodni Internet senat, gdje bi svaka država imala pravo glasa i gdje bi se odlučivalo o najvažnijim pitanjima vezanim za Mrežu Svih Mreža. Ipak, da li će do toga ikada doći je veliko pitanje, ali barem za sada, Francuzi su uspjeli u svojoj namjeri i dobili su podršku Španije, Velike Britanije i Evropske komiisje, koji su ICANNu uputili zahtjev da pauziraju otvaranje novih domena dok se ne ispitaju sve implikacije njihovog uvođenja.

1/1