Posljednji Nexus prije nego što Android Silver preuzme centralno Android iskustvo korištenja.

Proteklog vikenda, portal Android Police, koji je inače poznat po tačnim leak-ovima Android uređaja, objavio je specifikacije novog Nexus 9 tablet uređaja, kojeg je Google trebao predstaviti na ovosedmičnoj I/O konferenciji. Međutim, ono što je interesantno je činjenica da bi ovaj Nexus trebao proizvoditi HTC, te da bi se Nexus 9 zapravo zvao „Volantis“, što je ime koje je već neko vrijeme spominjano na Internetu.

Sudeći prema najavama, Volantis bi trebao imati ekran dijagonale od 9 inča sa rezolucijom 2,048 x 1,440, 2 GB RAM memorije, te prednje stereo zvučnike – ipak je to HTC. O čipsetu se zna još manje, ali se pretpostavlja da bi Nexus 9 trebao pokretati nVidia Tegra K1 procesor – što je malo iznenađenje – dok bi puno aluminijumsko tijelo trebalo zadržati solidnu težinu od 418 grama. Cijena bi trebala biti 399$ za model od 16 GB, odnosno 499$ za 32 GB, a vjeruje se da bi nakon njih uskoro na tržište došle i skuplje LTE verzije uređaja.

Naravno, sve ovo još više podiže famu oko Android Silver programa i potencijalnog gašenja Nexus uređaja, te ćemo budućnost i jednog i drugog programa uređaja definitivno saznati u srijedu na I/O konferenciji. Pored toga, pretpostavlja se da bismo mogli vidjeti i prvu najavu Androida 5.0, a koji biu dolazio kao defaultni OS u Nexus 9 / Volantis modelu.

1/1