Naoružana bacačem suzavca, paintballom i stroboskopima

Prije par godina, počelo se pričati o tome da će policijske snage pojedinih zemalja implementirati bespilotne letjelice za sprečavanje kriminala i nasilnih protesta u svoje jedinice. Sada je to postalo stvarnost: južnoafrička kompanija Desert Wolf počela je prodavati svoju bespilotnu letjelicu živopisno nazvanu Skunk Riot Control Copter, koja je u stanju ispaljivati plastičnu sačmu, paintball kapsule i suzavac. U cilju efikasnije kontrole rulje, letjelica je opremljena i stroboskopom čija je svrha privremeno osljepljivanje demonstranata, dok će kapsule s bojom biti korištene za označavanje ljudi u masi (crvena boja za naoružane, plava za vandale).

Skunk Riot Control Copter može ispucavati 80 kapsula u sekundi, a nosit će 4000 njih.

Uznemirujući podatak je to što je Desert Wolf priznao da je jedna južnoafrička rudarska kompanija već kupila 25 primjeraka letjelice – očigledno s ciljem rastjerivanja potencijalnih štrajkača, hronično nezadovoljnih uslovima rada u toj zemlji. Jedna letjelica košta 46 hiljada dolara.

U Međunarodnoj konfederaciji sindikata su zgroženi Desert Wolfovim potezom i za BBC su izjavili da očekuju da vlade širom svijeta zabrane "primjenjivanje napredne ratne tehnologije na radnicima i javnosti uključenoj u legitimne proteste" te su najavili pokretanje raprave o tome sa sindikatima širom svijeta.

1/1