Elon Musk ne želi forsirati vlasništvo nad patentima, tvrdi da je tržište dovoljno veliko za sve

Elon Musk, direktor i suosnivač kompanije za razvoj električnih automobila, Tesla Motorsa, na zvaničnom sajtu je objavio da će konkurentnim kompanijama dopustiti slobodno korištenje svojih patenata, a sve u cilju bržeg i za javnost korisnijeg razvoja električnih vozila. Potez praktično znači da tehnologija Tesla Motorsa postaje open source. Konkretno, Musk kaže:

"Jučer je na ulazu u naše sjedište u Palo Altu jedan zid bio prekrivan patentima Tesla Motorsa. To više nije slučaj. Patenti su uklonjeni u duhu open source pokreta, u cilju napretka tehnologije za razvoj električnih automobila. (...) Ako otvorimo put ka kreiranju praktičnih električnih vozila, ali ga onda miniramo intelektualnim vlasništvom da usporimo ostale, radimo suprotno od tog cilja. Tesla neće tužiti nikoga ko dobronamjerno želi koristiti našu tehnologiju".

Musk dalje pojašnjava da njegova kompanija ni u kom slučaju ne može zadovoljiti potrebe globalnog tržišta za isplativim električnim vozilima, pa je stoga tržište zapravo dovoljno veliko za sve kompanije koje se namjeravaju time baviti.

Zanimljiv stav i nesumnjivo koristan za čovječanstvo.

1/1