Google je došao i do ruba svemira - nebo više nije granica.

Gdje god da pogledate, tu je Google – ima ga na ulicama, mapama, u naprednim telefonima, računarima, pa čak i na nebu (ako ste na Novom Zelandu i treba vam Internet, je l'). Međutim, Google sada otisnuo i u orbitu, nakon što su objavili da su kupili kompaniju Skybox Imaging za „samo“ 500 miliona dolara.

Kompanija je inače poznata po stvaranju prvog malog satelita koji je u stanju praviti high-resolution video i fotografije, te je aktivan saradnik kompanije Virgin Galactic, svemirskom startupu milijardera Richarda Bransona o kojem smo pisali u više navrata. Iako je prva misija Skyboxa bila da „prati promjene na površini planete“, čini se da će se taj fokus promijeniti sa činjenicom da je Google sada za kormilom tih satelita.

1/1

Naime, Google Maps i Google Earth sada dobijaju jako koristan dodatak koji bi trebao značajno poboljšati ove već sjajne servise, ali iz kompanije tvrde da će probati da preko satelita omoguće „WiFi Internet pristup preko mreže releja na mjesta gdje takva usluga trenutno ne postoji“. Iako ugovor još nije oficijelan – jer mora proći proceduru odabravanja od raznih komisija – u videu ispod pogledajte šta zapravo radi Skybox.