KOLUMNA: Selfie – zov divljine

Napokon se potvrdilo ono što sam oduvijek znala: opsesivno fotografisanje samoga sebe jeste mentalni poremećaj. Zaista, morate imati poseban mentalni sklop kako biste vrednovali vlastiti stepen privlačnosti prema tome koliko lajkova dobijete. Ili ipak ne. Šteta što je ta vijest Američke psihijatrijske asocijacije bila lažna.

Nije ni čudo što su je mnogi prenijeli bez tračka sumnje u njenu istinitost, kad smo zasuti vijestima o glupostima koje su ljudi u stanju napraviti kako bi dobili pokoji dodatni lajk. Zahvaljujući društvenim mrežama te aplikacijama kao što je Selfie.im, mnogi su počeli obraćati pažnju na mikroskopske osobine svog izgleda: od najmanje pjege u stanju su napraviti gigantsku manu koju samo oni vide.

Uzet ću za primjer slučaj devetnaestogodišnjeg Britanca, Dannyja Bowmana, koji je ove godine pokušao izvršiti samoubistvo jer nikako nije mogao napraviti "savršen" selfie.   Danny je deset sati dnevno snimao svoje selfieje preko iPoda, ispisao se iz škole i smršao čak dvanaest kilograma kako bi izgledao što bolje na fotografijama.

I on nije jedini. Mediji su prenijeli i vijest o Amerikanki Triani Lavey, zaposlenoj u firmi za odnose s javnostima, koja je potrošila 15.000 dolara kako bi stalno izgledala kao fotošopirana. Triana operacije smatra legitimnim načinom samopromocije, jer vjeruje da je prisustvo na društvenim mrežama, podjednako bitno kao i pravi socijalni život. Prisustvo – možda. Međutim, javno promovisanje plastičnih operacija kao preduslova za uspjeh u poslovnom okruženju šalje pogubnu poruku mladim ljudima, budućim profesionalcima, koji će na osnovu ovakvih primjera povjerovati da je za poslovni uspjeh i samoostvarenost najbitniji izgled, pa tek onda obrazovanje i profesionalne sposobnosti.

Pomama za selfiejima dovela je do masovne potražnje za estetskim hirurškim operacijama, a jedan od razloga povećanog broja zahtjeva za njima je i bullying na društvenim mrežama.

Ako malo bolje pogledate (a morate, htjeli vi to ili ne), selfieji slavnih osoba promovišu kult savršenih tijela i još savršenijih života, što običnu raju tjera na to da se takmiče između sebe. Pa onda viđamo prijatelje na društvenim mrežama u nekim neprirodnim pozama, kako puće usne i – barem meni, izgledaju kao da se vraćaju unazad na evolucijskoj ljestvici te na taj način šalju poziv za parenje. Još kad je karmin na usnama crven – e, to mi budi posebno zanimljive asocijacije. Možda sam ja neki izrod, ali kada imam fotoaparat u rukama, prvi poriv mi je da slikam sve, samo ne sebe. Nekako mi nikako ne padne napamet naguziti se, napućiti usta kao patka i TAKVU sliku pokazati svijetu.

Pomama za selfiejima dovela je do masovne potražnje za estetskim hirurškim operacijama, a jedan od razloga povećanog broja zahtjeva za njima je i bullying na društvenim mrežama. U istraživanju u kojem su učestvovali estetski hirurzi, došlo se do podatka da je 69 posto djece i tinejdžera koji su podvrgnuti estetskim zahvatima, to učinilo zbog bullyinga, a 31 posto kako bi spriječilo bullying. Valjda zato danas skoro svi tinejdžeri i tinejdžerke izgledaju isto: iste frizure, ista odjeća, ista mimika i gestikulacija. Njegovanje vlastitog stila, originalnost i unikatnost očigledno više nisu na cijeni.

Iako društvene mreže imaju i svoju dobru stranu kada je riječ o brzom izvještavanju o najnovijim dešavanjima, većina njihovih korisnika/ca nikako da iskoriste pun potencijal mreža na pozitivan način. Uzmimo za primjer nedavne poplave. Na mnogim fotografijama snimljenim za to vrijeme gledala sam, usred poplavljenih domova i odronjenog zemljišta, nasmijana lica poznanika i poznanica sa paketima pomoći ili pored uništenih kuća. Jedna poznanica otišla je toliko daleko, da se u posebnoj pozi slikala na bageru koji je raskrčivao uništene objekte – sva sretna i lepršava, kao da se slika na jahti, a ne usred jedne od najvećih prirodnih katastrofa koje su pogodile našu državu. I vjerujte mi na riječ, mnogi su joj lajkali status.

U Hrvatskoj, tačnije u Županji, veliki hit među tinjdžerkama jeste postavljanje selfijeja na kojima su kao od majke rođene, a sve zato da bi skupile što više lajkova! To je dovelo do toga da je jedna zabrinuta majka pisala hrvatskim medijima i u pismu, između ostalog, navela sljedeće: "Sada dolazimo do apsurda - djevojke se same fotografiraju gole i slike objavljuju na svojim profilima. A sve one koje se ne žele povesti za takvim trendom ismijavaju, nazivaju zaostalim primitivkama koje još žive u srednjem vijeku. I kćerka mi je svrstana među takve, koje nisu 'in'. Kada mi je kći sve to ispričala i pokazala fotografije naših mladih sugrađanki, bila sam u totalnom šoku. Grozno mi je, to više što poznajem roditelje tih djevojaka".

Što više čitam ovakve vijesti, sve mi se više čini da čovječanstvo opasno nazaduje u vlastitom mentalnom razvoju. Još malo pa će se preko društvenih mreža ugovarati brakovi, a parovi će birati jedni druge prema tome koliko je savršen nečiji selfie: najpoželjnije će biti one djevojke koje mogu najviše napućiti usne i isturiti zadnjicu, a najpoželjniji momci će biti oni sa što narandžastijim umjetnim tenom i što većim steroidnim mišićima.