KOLUMNA: Sretno vam bilo, IT pioniri!

Evo šta rade pametne države: ako nemaju dovoljno svoje radne snage u nekom području poslovanja, one je uvoze. Tako radi i Francuska. Pošto imaju "odljev mozgova" u sferi informacionih tehnologija, Francuzi već prave poseban plan za 2015. godinu, kada planiraju olakšati uvoženje što većeg broja IT stručnjaka iz drugih zemalja. A šta radi naša država? Niti zadržava postojeće IT stručnjake, niti uvozi nove. Umjesto toga, uvoze se voda, suhe šljive iz Njemačke i orasi iz Bugarske i Rumunije. Bravo!

Prateći temu na INFO forumu naziva: "Spor razvoj IT-a u BiH", nisam mogla a da se ne nadovežem na postojeće komentare jednom kolumnom. Član koji je i započeo temu napisao je sljedeće: "U normalnim zemljama mladi, tj. organizacije mladih vrše pritisak na državu da se stvari promijene nabolje, jer su svjesni da će tako sebi omogućiti bolje uslove za rad. Kod nas, međutim, mladi šute. Najviše me čude informatičari. Kada ste zadnji put vidjeli grupu informatičara da se kod nas bori i za šta? Informatičko tržište nam je podijeljeno - ali ne zbog onoga zbog čega mislite, nego zbog sujete. Sujeta caruje među našim IT profesionalcima, koji kukavički bježe od inoviranja na našem tržištu. Čast izuzecima."

Hm. Donekle se slažem, ali mislim da ovdje ipak nije riječ o sujeti, nego čistoj ignoranciji i – na kraju krajeva, depresiji. Pošto u našim medijima nema podataka o tome koliko je mladih tražilo sredstva za, recimo, finansiranje startupa, kako onda da znamo da neki od njih nisu već pokušali svojim inovacijama doprinijeti našem informacionom tržištu, ali su zbog birokratije i korupcije odustali? Uostalom, u ovoj zemlji građani imaju problema pri promjeni zdravstvene legitimacije, pa kako da onda nemaju problema pri predstavljanju neke IT inovacije!

U našoj pošti vam, pri promjeni lične karte daju neki papir sa kojim možete, citiram: "Obavljati sve poslove pri kojima vam traže ličnu". A kad vi, naivčina, dođete sa tim papirom u banku da podignete novac, službenica će vam reći da oni nemaju pojma zašto pošta uopšte daje taj list – oni ga ne prihvataju. Tako nastaje bizaran problem kojeg bi informatizacijom i umrežavanjem bilo lako riješiti.
 
Kada IT kadar jednom shvati da metuzalemi koji rade na višim pozicijama u našoj državi jednostavno nemaju sluha, volje i znanja za to da mladima olakšaju put do uspjeha, ko smo onda mi da krivimo naše mlade programere, web dizajnere i inžinjere zato što odlaze trbuhom za kruhom što dalje odavde?!

Što se tiče njihove "borbe", ona je ionako već predodređena za neuspjeh: pogledajte samo šta se desilo nakon ovih posljednjih demonstracija u našoj zemlji. Tresla se gora, rodio se – cvrčak. I tako će taj neki cvrčak sada nastaviti sa svojom svirkom, praznih džepova i praznog želuca.

Jedini način da naši programeri, dizajneri i ostali predstavnici IT branše išta postignu, jeste da se prijave na takmičenja kakva ima Microsocft, za, recimo, pravljenje web aplikacija. Kako god da okrenem, nikako ne vidim nikog od tih mladih vizionara ovdje, priznatog i poznatog zbog svojih postignuća.

Uzmite za primjer neke naše rijetke IT projekte. Smiješno, ali naši građani kao da jedva dočekaju slične projekte kako bi imali čemu nalaziti mane, glorifikujući neke, u mnogim slučajevima čak i nekvalitetnije projekte iz regiona. Ali, tako vam je to kod nas. Sve tuđe nam je bolje od našeg.

Eto, to je pravi razlog što nam IT industrija nema "svoje ja". Uostalom, ne brinem se ja za naše programere i web dizajnere: snaći će se oni i bez pomoći matične im države. Bitno je da imamo sijaset profesora engleskog jezika koji rade kao konobari, novinara koji su, uprkos tome što im to etika zabranjuje, otišli u politiku, a imamo i sasvim dovoljno onih koji su sve predmete na fakultetu prošli zahvaljujući unaprijed im dostavljenim pitanjima, pa su sada asistenti i budući profesori.

Što se mene tiče, situacija na IT sceni funkcioniše kako-tako samo zahvaljujući stranim firmama, a tako će i ostati sve dok "državni vrh" ne počne ulagati u tri najbitnije sfere napretka jedne zemlje: obrazovanje, nauku i kulturu.