Ode Info u cloud

Obzirom da je ovo prvi tekst koji pišem isključivo za Info Online, a ne i za printano izdanje magazina Info, moram priznati da se prilično čudno osjećam.

Prije 16 godina, davne 1998.godine, baš negdje u ovo vrijeme pisao sam svoj prvi tekst za Info magazin, koji sam maloprije upravo pročitao, nakon dugo vremena. Tekst je bio napisan na temu Outlook-a 98. Bio je to prvi i posljednji put da se Outlook pojavio kao samostalan proizvod, i izašao bez pratećeg Office paketa, najviše zbog toga što je Outlook 97 (koji je bio dio Office 97) bio priličan fijasko.

No, to nije tema ovog teksta, mada je Outlook i danas softver koji intenzivno koristim tokom cijelog dana.
Tekst koji sam tada napisao, izašao je u majskom broju Magazina Info 1998.godine, i pored toga što je Internet već bio dobro zašao u naše krajeve, osjećaj držanja novine sa mojim prvim tekstom u rukama bio je nešto što se nije moglo uporediti ni sa kakvim web-baziranim iskustvom. Iako sam tada već imao solidnog IT staža iza sebe (rano se počelo uz švercovani Commodore!), pa i poneki tekst objavljen u časopisima Moj Mikro i Svet Kompjutera, dok su to još bili domaći časopisi, Info je bio jedan sasvim novi početak za mene.

Bilo je to doba ekspanzije IT časopisa i kod nas, i u regiji, doba sajmova informatike na kojima su se predstavljale nove nabrijane konfiguracije i iščekivanja novina na trafici kako bi se pročitale nove recenzije hardvera, te instalirao najnoviji shareware (sjeća li se neko još te riječi?) sa CD-a koji je obično dolazio sa svim IT časopisima. Internet je još bio u povojima, o smartphone-ima nije još niko ni razmišljao, socijalne mreže tog doba bile su oličene u newsgrupama i BBS-ovima, i reklo bi se da je sve stajalo čvrsto na zemlji.

Premotamo li film nekih 16 godina unaprijed, gotovo ništa od gore navedenog više nije isto. Osim što je Info još uvijek tu. Iako je tokom prethodnih 16 godina bilo još nekoliko pokušaja u BiH da se pokrenu IT novine, svi do jednog su neslavno propali nakon nekoliko brojeva. Ne želim se baviti razlozima njihovog propadanja, jer mi je opstanak samog Info magazina kudikamo zanimljiviji. Iako nisam nikad bio posebno uključen u finansijsku stranu cijele priče, vjerujem da je za opstanak projekta Info zaslužno par faktora.

Kao prvo, Info ekipa je imala dosta sreće da je već na samom početku uspjela da okupi dosta kvalitetne i originalne autore. Nekoliko njih je i danas tu, ali su tih godina na početku uspjeli da daju jedan dosta originalan pristup i koncept novine, koji ostali IT časopisi iz regije nisu imali, bez obzira na mnogo veću logistiku iza sebe. Iako malobrojna, tadašnja redakcija Info magazina, u kojoj sam i sam učestvovao, bila je zaista prepuna entuzijazma i želje da se nešto stvori.

Podrška lokalnih IT kompanija, od kojih neke podržavaju časopis kontinuirano sve ove godine, svakako je bila važan faktor finansijske strane projekta, ali mislim ne i presudan. Želja da se pišu tekstovi, testira novi hardver i softver i pišu male škole bila je ipak važnija.

Prvi pravi hard test koji smo radili, bio je, ako se dobro sjećam, test jedne Asus matične ploče. Tada sam potrošio solidnih 5-6 dana na ispitivanje tog komada hardvera, na kojekakve benchmarke, opcije u BIOS-u i sve ostalo, što sam pretočio u jedan dosta opširan tekst. Da mi neko danas da matičnu ploču u ruke i kaže da je testiram i napišem tekst o tome, mislim da ne bih baš daleko stigao, iako nisam promijenio struku u međuvremenu.

Konzumerizacija IT-a, apstrakcija hardvera, pa čak i operativnog sistema, u odnosu na softver i servise uticali su na to da računare, a i ono što ih okružuje, sada posmatramo na sasvim drugačiji način. Danas, iskreno rečeno, i nisam baš sasvim siguran koja mi je matična ploča u računaru/laptopu, za grafičku karticu odavno ne marim, a i gigaherci na procesorima više nisu tako važni. Da se ne bavim sistem integracijama, vjerovatno bi me malo zanimao i sam desktop operativni sistem.

Fokus interesovanja u IT svijetu značajno se promijenio i premjestio sa hardvera, OS-a i lokalno instaliranog softvera na Internet bazirane servise, koji su, kako se to voli reći zadnjih par godina, u cloudu. Snažna tendencija Microsofta, kao jednog od vodećih vendora u globalnom IT-u, prema cloud baziranim servisima, te pomjeranje poslovne strategije sa softvera na uređaje i servise značajno je doprinijela promjenama koje su se desile u zadnjih par godina. Naravno, doprinos svemu ovome dali su i Google, Apple i Facebook, svako na svoj način, ali može se reći da su se ovi IT giganti, globalno gledano, uglavnom kretali u istom smjeru.

Rezultati ovih promjena u globalnim IT strategijama vodećih svjetskih kompanija, danas su veoma vidljivi i zadivljujući, posebno ako ih posmatramo iz perspektive kasnih devedesetih godina prošlog vijeka. Dostupnost informacija na svakom mjestu i u svako vrijeme, povezanost gotovo svega što ima makar komad štampane ploče u sebi na Internet, te lakoća korištenja Internet baziranih servisa promijenili su svijet.

No, pojedini koncepti, neki na žalost, a neki na sreću, su kao rezultat toga preživljeni ili prevaziđeni. Jedan od njih je i postojanje informatičke novine, koja bi izlazila na mjesečnom nivou. Umjesto nekadašnjeg izrazito proaktivnog pristupa, gdje je IT novina mogla čitaocima da prikaže neke stvari prije nego ih oni sami mogu vidjeti ili kupiti, današnji pristup većine IT časopisa je uglavnom reaktivan i svodi se na sumiranje proteklih događaja uz recenzije koje i dalje imaju vrijednost, ali zbog samog koncepta novine kao medija, uvijek kasne. Posebno u odnosu na ono što današnji prosječan korisnik očekuje.

Odlučite li danas kupiti novi laptop, telefon ili neku komponentu, vjerovatno nećete čekati naredni broj vašeg omiljenog IT časopisa da vidite da li je izašla recenzija. Umjesto toga, par klikova na YouTube-u i video recenzija je pred vama.
Zato, nakon svih ovih godina sa papirnim Info magazinom, ja mogu reći da je prelazak u web bazirano izdanje prirodan, očekivan i evolucijski korak za projekat kakav je Info. Nakon gotovo 27 godina druženja sa papirnim IT časopisima, ne mogu reći da mi nije žao – ali mi je istovremeno i drago da projekat nije propao, kao što mnoge stvari u ovoj zemlji bez objašnjenja propadnu i ugase se, nego nastavlja da živi u jednom drugom, modernijem i aktivnijem obliku.

Kvalitetan web portal, koji bi pratio novosti iz IT svijeta globalno, ali i one na lokalnom nivou u BiH ne postoji, i Info ima sjajnu šansu da taj prostor popuni, kao što je popunio i nedostatak papirne IT novine prije 17 godina.

Ja vjerujem da će u tome, zajedno sa svima nama, uspjeti i da ćemo još dugo raditi zajedno. Takođe vjerujem da će i čitaoci to prepoznati. Vidimo se na webu!