Heeere's... Data!

Budućnost je očigledno već pokucala na naša jadna, nespremna, crvotočna vrata, a mi, kao Shelley Duvall iz "Isijavanja", možemo samo izbezumljeno vrištati (BTW, loooše odglumljeno) i reći: "Odosmo svi u helać!"

Ne, ne pretjerujem i ne histerišem jer, naprimjer, imam PMS. Vještačka inteligencija zaista prijeti ukidanju brojnih radnih mjesta, a sudeći prema rasporedu i popunjenosti profesija na kojima se temelji moderno društvo, nespremni smo za dolazak daleko sposobnijih i bržih od nas kao, uostalom i ženska frizura na vlagu. Vještačka inteligencija već je započela svoj obračun sa novinarima budući da širom svijeta botovi pišu vijesti. Oni ne samo da to rade dovoljno dobro kao i pravi novinar, nego i puno brže u odnosu na ljudiće. Tako je ove godine, zahvaljujući Quakebotu, Los Angeles Times prvi objavio vijest o jakom zemljotresu koji ih je zadesio. Zahvaljujući botu, vijest je objavljena u roku od tri minute! Ne daj bože da za vrijeme mog života neko stvori Datu!

Uostalom, ne pravim se ja tu pametna: i inteligentniji od mene zabrinuti su zbog nadolazeće situacije. Jedna od najnovijih informacija zbog koje Kinezi već zabrinuto vrte glavama odnosi se na odluku najvećeg svjetskog proizvođača elektronskih komponenti, Foxconna, iz kojeg su najavili izgradnju takozvane "robotske tvornice" i ukidanje oko 500.000 ljudskih radnih mijesta u naredne tri godine!  

Pa i Bill Gates upozorava na nadolazeće promjene, izjavivši na konferenciji organizacije American Enterprise Institute da će u narednih dvadeset godina nestati veliki broj radnih mjesta, a zamijenit će ih botovi.

"Softverska zamjena (botovi), bilo da se odnosi na vozače ili na konobare ili medicinske sestre... to napreduje. Tehnologija će sa vremenom smanjiti potražnju za radnim mjestima, posebno na donjem kraju radnih vještina i to 20 godina od danas, a potražnja radne snage za mnoštvom radnih vještina bit će znatno manja. Mislim da ljudi ne misle o tome u svom mentalnom modelu". U pravu ste gospodine Gates, ne mislimo! Na kraju krajeva, ne mogu svi biti inžinjeri, programeri i astronauti! Ako ćemo iskreno, ja ne bih mogla ni biti učiteljica zbog manjka strpljenja i lošeg baratanja brojevima, tako da bih se, posmatrajući sve informacije u cjelini, itekako trebala zabrinuti.

U našoj zemlji, svi ćemo imati završene fakultete i biti nesposobniji i nespremniji za radikalne promjene nego ikad.

Stručnjaci tvrde da nekadašnji izazov da se vještačka inteligencija učini što sličnijom ljudima, više i nije neki izazov, nego izvjesnost. Naravno, ne kažem da nam takva tehnologija nije i neće omogućiti komoditet kojeg bi se bilo teško odreći, a koji se sastoji od upravljanja internetskim transakcijama, upotrebe u medicini i automobilskoj industriji (ko ne bi volio automobil koji se sam parkira?), ali to znači da će veliki broj stanovništva ostati ni na nebu ni na zemlji. Dvadeset godina nije dug period, godine lete, postajemo sve deblji, mentalno i fizički tromiji, opsjednuti površnim stvarima koje nas sprečavaju da uvidimo jednu veliku istinu: ne mora nam baš svako dijete završiti fakultet. Ko će se onda baviti poljoprivredom, ko će nam popravljati automobile i graditi ceste? Ako se ovako nastavi, konkretno u našoj zemlji, svi ćemo imati završene fakultete i biti nesposobniji i nespremniji za radikalne promjene nego ikad.

Iako Neil Jacobstein, voditelj Odjeljenja za vještačku inteligenciju sa Univerziteta Singularity smatra da je "najbolja kombinacija za rješavanje problema čovjek i računar", ko zna da li će se stvari baš tako i razvijati? Ako im roboti i isključivo roboti budu donosili čisti profit, zar onda firme širom svijeta neće u potpunosti odustati od radne snage kojom raspolažu ljudi? Ko zna? Kao što rekoh, odosmo svi u helać.

S druge strane, njegova druga izjava ima smisla koliko i Google+. Štaviše, meni je uvredljiva: "Umjetna inteligencija će dovesti do značajne nezaposlenosti, ali to se ne može poistovjetiti sa siromaštvom", smatra Jacobstein. A, ne? Zar nezaposlenost ne vodi ka siromaštvu? Gospodine Jacobstein, vi očigledno živite u nekom svom svijetu. Što se mene tiče, ja odoh u Južnu Ameriku, živjeti od brazilskih oraščića i voća, pa mi zaposlenje neće ni trebati. Samo... kako doći do tamo? Ah, te pare!