Goodbye Nexus?

Tokom januara, Google je povukao nekoliko vrlo zanimljivih poteza. Prvo su kupili kompaniju Nest, sa ciljem da taj uređaj postane suština Google iskustva. Nakon toga, Samsung i Google su potpisali desetogodišnji ugovor o međusobnom licenciranju, a onda je Google prodao skoro čitavu Motorolu kineskoj kompaniji Lenovo. Šta je cilj svega ovoga, pitate se? Jedna riječ: Android.

OK, kupovina kompanije Nest nije neko veliko iznenađenje. Google, baš kao i ostale kompanije, kupuje razvojne timove, ekipe i projekte za koje vjeruje da mu mogu donijeti određenu prednost ili ispuniti specifične tehnološko-poslovne potrebe. Tako su, na kraju krajeva, kupili i Motorolu, koja im je trebala iz nekoliko razloga, od kojih je najveći bio patentni portfolio Motorole, vezivanje ove kompanije za Android i na kraju, daljnja zaštita Android operativnog sistema. 

Kupovina Nesta je zanimljiva jer je je jasan odmak od svijeta mobilne telefonije, gdje se fokus prebacuje na drugu dimenziju uređaja. Pored toga, prodaja Motorole daje još više razloga za ovakvo razmišljanje, te se Google nekako odlučio skoro pa “otarasiti” Motorole po minimalnoj cijeni na koju su mogli da pristanu. Srećom, Lenovo se tu našao kao voljan kupac, te je tako Google pomogao kineskoj kompaniji da postane treći najveći proizvođač mobilnih telefona na svijetu, tek iza Samsunga i Applea, iako su tek počeli sa probojem Lenovo naprednih telefona na evropsko tržište. Ipak, ako vas zanima šta je bio najveći razlog za prodaju Motorole, to nisu bili ni finansijski gubitak niti slaba prodaja Motorola uređaja u kompetitivnom svijetu naprednih telefona. Razlog je, čini se, bio najveći proizvođač naprednih telefona na svijetu – Samsung.

Južnokorejski div i kompanija iz Mountain Viewa su imali vrlo neobičan odnos. Najveći proizvođač Android telefona i stvaralac najraširenijeg mobilnog operativnog sistema su na početku bili vrlo bliski partneri, te je Samsung skoro pa s ponosom nosio baklju Androida na tržištu. Pored činjenice da je apsolutna većina njihovih uređaja pokretana Androidom, Samsung je svoje lične OS pokušaje poput Tizena držao daleko od visokokvalifikovanih komercijalnih pokušaja. S druge strane, Google se upustio u nekoliko zanimljivih projekata, uključujući i stvaranje Nexus linije, stock Android uređaja koji nude čisto, bloatwareom i OEM aplikacijama netaknuto iskustvo korištenja. Međutim, još veći problem su bila razna hardverska partnerstva, od kojih je kupovina Motorole bila kap koja je, barem za Samsung, prelila čašu.

Naime, Samsung se već neko vrijeme aktivno bori protiv Google Services usluga na svojim uređajima. Tokom godina, kroz slobodu stvaranja ličnog interfejsa preko čistog Androida, TouchWiz je sa svakim novim izdanjem donosio određene aplikacije i mogućnosti koje su direktno mijenjale Google usluge i servise. Međutim, Magazine UX, najnovija verzija interfejsa koju je Samsung predstavio na novim Galaxy TabPRO i NotePRO uređajima je pomalo zabrinula Google. UI je toliko izmijenjen da više podsjeća na mješavinu Windows Phone i Flipboard OS-a, dok od Google Services usluga nema ni traga ni glasa. A s obzirom da najveći proizvođač uređaja sa Android OS-om počinje stvarati sasvim novu filozofiju, jasno je da je Google morao nekako reagovati. Jer, Samsung se odmakao jako daleko od onoga što je bila Googleova vizija Androida, te je bilo neophodno vratiti Samsung “na pravi smjer”. Ipak, za takvo nešto, Google je morao napraviti i određene ustupke, od kojih se spominje da je jedna od mogućnosti ukidanje Nexus linije.

Ironično jeste, ali treba reći da je baš Samsung bio taj koji je proslavio Nexus uređaje sa svojim Nexus S-om i njegovim zakrivljenim staklom i sjajnom kamerom koju čak ni Nexusi poslije njega nisu imali. Iako su Nexus telefoni zapravo hardcore developerski mobiteli koje pri tom iznimno vole i Android korisnici koji cijene čisto Google iskustvo, veliki broj analitičara spominje da je zapravo ovo bio trade-off  kojeg je Samsung tražio u zamjenu za patente. Ipak, podaci o prodaji Nexusa me baš i ne uvjeravaju u tu ideju, pogotovo jer i sâm smatram da, kao vlasnik Nexus uređaja, bolji telefon za takav novac jednostavno ne postoji na planeti. Ipak, cijena toga da sljedećih deset godina ne morate brinuti o tome da li će vam vaš najveći “dostavljač” jedan dan otkazati usluge je vrijedna čak i Nexus linije, koja je ipak samo marginalna statistika u ukupnoj slici Googlove zarade. 

Međutim, iako to nigdje nije potvrđeno niti će ikada vrlo vjerovatno i biti, Google je u razmjeni za desetogodišnji sporazum sa Samsungom i međusobno licenciranje patenata morao prodati Motorolu. Google je iz nje dobio ono što je želio i što mu najviše treba da bi Android ekosistem opstao i rastao: preko 17.000 mobilnih patenata i Advances Technology and Projects tim koji stvara, između ostalog, Project Ara - modularni telefon. Sa druge strane, Samsung je raskinuo hardversku povezanost Googlea sa bilo kojom mobilnom kompanijom, te sada nema straha da će uređaji poput Moto X ili Moto G stvarati haos na tržištu sa niskim cijenama i vanserijskim specifikacijama. A takvi će problemi sada spopasti Microsoft, koji će nakon akvizicije Nokie morati svim svojim hardverskim partnerima objasniti zašto je OK da Microsoft kao vlasnik Windows Phone OS-a bude direktna konkurencija proizvođačima koji plaćaju njegovo licenciranje. I dok Microsoft čeka vrlo turbulentno razdoblje, čini se da je Android ušao u mirnu luku, barem za idućih 10 godina – ili dok mu Rockstar grupacija, sa svojim Nortel patentima, ne dođe glave.