KOLUMNA: Vještačka inteligencija i pedofilija - šta im je zajedničko?

Na svoj užas i nevjericu, saznadoh da bi se robote koji izgledaju kao djeca u bliskoj budućnosti moglo početi koristiti u "liječenju pedofila"! Zar je pedofilija izlječiva?! Ja do sada nikad nisam čula za to da se neki pedofil prijavio na liječenje. Uvijek ih prvo uhvate, pa prinudno "liječe", iako je riječ o nagonu koji se izuzetno teško kontroliše.

Rasprava na ovu bizarnu temu nastala je za vrijeme seminara o robo-etici na Berkeleyu. Tom prilikom je Ron Arkin, šef Mobile Robot Laba na Georgia Tech univerzitetu, rekao da bi se roboti dječijeg izgleda mogli iskoristiti na način na koji se koristi metadonska terapija za liječenje ovisnika o drogama. Pošto je riječ o uglednom robotičaru i roboetičaru, vjerujem da će njegovi prijedlozi uskoro biti i sprovedeni u djelo. Ne mari to što su neka istraživanja pokazala da oko 56% pedofila počini isto krivično djelo nakon izlaska iz ustanove gdje su ih, kao, izliječili.     

Evo šta tačno mene brine: nekako sumnjam u to da će se pedofili zadovoljiti samo lutkama, a tehnologija na kojoj se radi, mogla bi im u bližoj budućnosti omogućiti i androida sa sposobnošću napredne konverzacije. Već neko vrijeme radi se na projektu "Blue Brain" sa ciljem da se, na osnovu proučavanja pravog mozga, napravi sintetički mozak koji bi rasvijetlio porijeklo samospoznaje. Zatim, Otonariod - ženski robot predstavljen na izložbi u Nacionalnom muzeju inovacija i nauka u Tokiju, izgleda i pokreće se toliko uvjerljivo, da je zaista teško razlikovati ga od prave osobe. Ovaj robot napravljen je od specijalne vrste silikona koji odlično imitira ljudsku kožu, a umjetni mišići koji se nalaze ispod njega doprinose njenoj ekspresivnosti.

Dakle, imamo uvjerljiv hardver, imamo uvjerljiv softver, a uskoro bismo mogli imati i ono što će to dvoje izdići na viši nivo (Blue Brain). I koji je sljedeći korak?

I na kraju, da spomenem i to da se ove godine po prvi put u historiji desilo da je sistem vještačke inteligencije, odnosno jedan chat bot, prošao Turingov test i uspio uvjeriti više od jedne trećine prisutnih sudija da je riječ o pravom dječaku. Chat bot nazvan "Eugene Goostman" prvi je AI sposoban da "razmišlja" kao čovjek, a u razgovoru zvuči kao tipičan trinaestogodišnjak.

Dakle, imamo uvjerljiv hardver, imamo uvjerljiv softver, a uskoro bismo mogli imati i ono što će to dvoje izdići na viši nivo (Blue Brain). I koji je sljedeći korak? Po mom skromnom mišljenju, a na osnovu Arkinovog prijedloga i načina na koji svijet danas funkcioniše, to će biti iskorištavanje naprednih robota u seksualne svrhe. I nažalost, sudeći po komentarima čitatelja na koje sam naišla istražujući ovu temu, mnogi jedva čekaju na takvu eksploataciju - jedan novinar smatra da se iskorištavanje androida u bilo koje svrhe, pa i u seksualne, nimalo ne razlikuje od korištenja iPoda ili računara. To je možda tako za sada, ali šta kada AI jednog dana neizbježno bude učinjen samosvjesnim? Već mogu zamisliti budućnost u kojoj cvjeta crno tržište softverskih nadogradnji za spomenute robote za liječenje pedofila, zahvaljujući kojima će oni dobiti uvjerljivu ličnost. I tu smo opet kod nemogućnosti regulacije ovakvog poretka. Ustvari, meni sve ovo izgleda kao kombinacija filmova A.I. Artificial Intelligence i Blade Runnera – na kraju sve vodi ka tome da se stvori još jedan način za stvaranje roblja, ovaj put robotskog.

Također, mnogi futuristi smatraju da će u budućnosti napredni roboti zamijeniti ljudske seksualne radnike i tako smanjiti prinudnu prostituciju i trgovinu ljudima. Helooou?! U tom slučaju ljudske prostitutke bile bi još traženija roba, što bi samo dovelo do toga da trgovci ljudima umjesto miliona, počnu zarađivati milijarde dolara.

Nije poenta u tome da se pravi seksualni radnici uklone sa ceste i zamijene robotima. Cilj je uraditi ono što su uradile Njemačka i Australija: prostituciju legalizirati, osigurati prostitutke (i muške i ženske) i na taj način onemogućiti prodaju odraslih u cilju prisiljavanja na prostituciju. Što se tiče pedofilije, iako neki stručnjaci kažu da tretirani pedofili u manjem procentu počine isto nedjelo nego netretirani, u pitanju su tako minorne brojke da ih neću ni spominjati. Kako god da okrenem, protiv sam toga da se uopšte prave inteligentni androidi. Čovječanstvo nije spremno za jednog Datu kojeg bi prihvatili kao ravnopravnog člana društva. Nismo mi za toga. Po situaciji u svijetu vidi se da ne samo da nismo napredovali u mentalnom smislu, nego se ispostavlja da su starije civilizacije bile i dosta pametnije: ne samo što su gradile građevine kojima još tada zemljotresi nerijetko nisu mogli ništa, nego su čuvale prirodu i živjele u skladu s njom. Da se među njima pojavio jedan android, oni bi ga poštovali. Ne bi ga koristili kao igračku za seks, uvjerena sam u to.

Svi trekkieji sjetit će se epizode "The Measure of a Man" iz druge sezone The Next Generationsa, u kojoj Data brani svoje pravo na to da ga se smatra samovoljnom jedinkom, a ne vlasništvom Zvjezdane flote. Naravno, pošto je ipak Star Trek u pitanju, sve je imalo sretan kraj i Data je napokon zakonski zaradio pravo na vlastiti identitet. E pa, sudeći po tome na kakva sam sve mišljenja ja naišla među samozvanim futuristima i kojekakvima tehnološkim stručnjacima, da mi imamo, ne daj bože, jednog Datu, jadnik bi nagrabusio kao vo u kupusu! Pored toga što bi njegov nevjerovatni pozitronski mozak iskoristili za seks industriju (ili ubijanje na prvoj liniji), ne bi ga smatrali  boljim od fena ili USB sticka. Nemojte me pogrešno shvatiti: nemam ja apsolutno ništa protiv seks industrije, sve dok je čitava stvar na dobrovoljnoj osnovi. Međutim, sve je više onih koji bi buduće inteligentne robote voljeli koristiti isključivo kao seksualne robove, a na ropstvo u bilo kojem obliku – na to imam gomilu zamjerki.