Trolovi u IT industriji

Već duže vrijeme u informatičkim krugovima i medijima vlada hajka na seksizam. Zapitat ćete se, kako se može napadati jedan pojam? Očigledno može, a dokaz za to jeste napad na novu Samsungovu kampanju u kojoj su predstavili “pametnu” kuhinjsku opremu. Nevjerovatno, ali istinito, pojedinci su i nju proglasili seksističkom. Zašto? 

Zato, jer je jadni Samsung, ne sumnjajući u pozitivan ishod reklame, predstavio svoju glanc novu, naprednu opremu za kuhinju, koristeći u njoj, kako su mediji naveli: “Ženu koja je mršava i prikazana kako pije čaj u besprijekornoj kuhinji”. Da, jer reklama je o kuhinjskoj opremi! Još su smješniji komentari pojedinih žena koje su se žalile i izjavile kako su uvrijeđene time što je sporna gospođa u reklami tako uredna i što je kuhinja taaako čista, jer i one žene koje nisu takve žele vjerovati da mogu biti uzor nekome. Mogu, naravno, ali ne u reklami o kuhinjskim aparatima. Pa se sad lijepo trebaju pomiriti sa time.

Pored toga, autorica anti-Samsung članka na Guardian Expressu očigledno nije dovoljno (niti iskreno) razmislila prije nego što je napisala glupost kako Samsung “očito nije naučio svoju lekciju” nakon reklame povodom izlaska Galaxyja S4, u kojoj je prikazana parodija gdje se žene žale na to da im se lak na noktima nije osušio, jedu cheesecake i u potrazi su za doktorom za udaju. Dakle, opet naglašavam, u pitanju je parodija. Uprkos tome, mnoge žene našle su se uvrijeđenima, kao da na svijetu ne postoji niti jedna jedina-jedincata žena koja razgovara o boji laka na noktima ili traži dobrostojećeg muškarca za udaju! Nije mi cilj da vrijeđam žene i njihove prioritete, jer sam očigledno i sama jedna od njih, ali iz iskustva znam da ima onih koje upravo tako razmišljaju. Priznale to one javno ili ne. Prihvatite šalu, pobogu!

A da su ljudi potpuno izgubili smisao za humor dokazuje i drugi slučaj koji uključuje Microsoft i britanskog YouTubera KSI-a. Naime, Microsoft je prekinuo svoju saradnju sa popularnim Olajide KSI Olatunjijem nakon njegovog nastupa sa reperom Swayem u Londonu povodom izlaska Xbox One konzole. Do prekida saradnje došlo je zbog kritika upućenih na adresu Microsofta jer je uopšte sarađivao sa osobom koja nije okrenuta ka porodičnim vrijednostima, što je novinar Eurogamera ponovio jedno milion puta u videu koji se vrtio oko ove teme. Posebno je naglasio da ne može jedna porodična firma kao što je Microsoft davati novac liku koji je poznat zbog svog Rape Facea. Jedno je sigurno: novinar Eurogamera dosadan je k’o proljev, a Microsoft je uprkos svemu, zaradio masne pare na KSI-u jer su se, postigavši dogovor sa njim, dodvorili tinejdžerima koji ga, gle čuda, smatraju smiješnim. Izazivam vas, da ako već niste, sami pogledate na YouTubeu o čemu se tu radi, uključujući i KSI-jevu kompilaciju ozloglašenog “Rape Facea”, a da se pri tome nijednom ne nasmijete. Ok, lik zna pretjerati, ali možda su nekima bili pretjerani i naši Nadrealisti. Ne znači da ih zbog toga treba spaliti na lomači. 

Ako želite svjedočiti pravoj i istinskoj mizoginiji na djelu, nemojte je tražiti u reklamama, nego pogledajte plakate UN-ove kampanje “Women by Memac Ogilvy & Mather Dubai”, u kojima su na eksplicitan način pokazali i prokazali stavove muških korisnika Interneta o tome šta bi žene smjele, a šta ne bi smjele raditi/imati/biti. Istraživanje je izvršeno pomoću pretrage pojmova poput “women must…” i “women shouldn’t be allowed to” na Googleu, pa se došlo do autocomplete rezultata u kojima je navedeno da bi “žene trebale biti robovi”, kao i to da žene ne bi trebale imati pravo na rad. S obzirom na to da autocomplete funkcioniše na osnovu generalne aktivnosti Internet korisnika, rezultati istraživanja tim su više uznemirujući.

Također, niko ne govori o pravom seksizmu kojem su izložene žene koje rade u IT industriji. Zanimljivu ispovijest o toj temi napisala je za Kotaku jedna dugogodišnja dizajnerka, u kojoj je opisala kroz šta je sve morala i kroz šta još uvijek prolazi samo da bi radila svoj posao u raznim razvojnim timovima. Da spomenem samo jedan primjer: iako je odavno završila fakultet, odradila gomilu projekata i bila odlično ocijenjena, kaže da je šefovi još uvijek ne žele pustiti na razgovor sa developerima o budućim projektima, jer ona, zaboga, ne može popiti dovoljno pića na sastanku i tako zadobiti njihovo povjerenje!? 

Mnogi muški pripadnici IT scene za ovo krive to što nema dovoljno žena programerki. Pa, ne možete nas natjerati da odjednom postanemo programerke, baš kao što nas ne možete natjerati da se posvetimo nuklearnoj fizici! Ionako imamo dovoljno problema kao nastavnice, novinarke, sportistkinje, dizajnerke i šta sve već ne. Možda nam programiranje jednostavno nije zanimljivo? Zasad. Ustvari, trebali biste se plašiti tog trenutka kada žene shvate da će puno više novca zaraditi kao programerke, nego kao, recimo, dizajnerke. Pogledajte samo kako se povećava broj žena u politici. Jednog dana bi takva situacija mogla vladati i u IT industriji. Dakle, pazite šta želite. Mi žene smo kao Kinezi u inostranstvu: u stanju smo raditi duplo više za manje novca uz isti ili čak bolji učinak. Ring a bell? Koga će onda radije izabrati poslodavac koji želi uštedjeti na radnoj snazi, a?

Dakle, koga briga za reklame naprednih kuhinja i šale komičara, kada i danas, u 2013. godini, žene u IT industriji i šire zarađuju manje od muškaraca na istim poslovima. Tako je u novembru ove godine u Velikoj Britaniji odjeknula vijest da su tamo žene godišnje plaćene 5.000 funti manje za isti posao u odnosu na njihove muške kolege. U branšama u koje se ubraja i IT sfera, žene zarađuju oko 15 funti na sat, dok muškarci za isti posao zarađuju više od 18 funti na sat. Želim naglasiti da se time što se raspravlja o glupostima poput izgleda ženskih likova u igrama ili kilaži žene na reklamnom posteru, maskiraju stvarni problemi koji ženama, za razliku od ovih navedenih, nanose stvarne patnje i predstavljaju puno veću prepreku u ostvarivanju zadovoljavajuće karijere i na kraju krajeva, kvalitete života. Zato nam svima u predstojećoj 2014. godini želim da bude zabavna i opuštena kako ne bismo gubili energiju na suvišne stvari.