Video je ubio videogre

Tako su barem tvrdili različiti patent trollovi, uključujući i veliki Nintendo, koji se itekako opekao nakon pokušaja da ukloni video snimke Nintendo igara i likova sa YouTubea. Međutim, YouTube je ove sedmice opet pokrenuo još jednu ofanzivu, a sve zahvaljujući novom filtering sistemu.

 

Da biste shvatili čitavu priču, potrebno je da se malo vratimo unazad. Naime, polovinom prošle godine, Nintendo je poslao talas copyright zahtjeva protiv različitih YouTube kanala koji su na ovaj ili onaj način prikazivali dijelove iz Nintendo videoigara. Ipak, ponajviše su ciljani Let’s Play “youtuberi”, korisnici koji su pravili različite video-prohode i videorecenzije Nintendo igara, a sve zbog kršenja autorskih prava vezanih za dijeljenje interaktivnog sadržaja. Naime, Nintendo je smatrao da korisnici koji snimaju i prikazuju ove video snimke zloupotrebljavaju autorska prava, pogotovo jer prikazivanjem reklama na svojim YouTube klipovima zarađuju novac, a koji bi, sudeći prema Nintendu, trebao pripasti njima. Jer, ipak su u pitanju njihovi interni, first-party produkti! Međutim, nakon što je Nintendo dobio gomilu lošeg publiciteta, situacija se smirila, te je pronađeno srednje rješenje koje je zadovoljilo i Nintendo i youtubere.  

A onda je u drugoj sedmici decembra opet nastao dernek. Gomila korisnika je počela dobivati razne copyright zahtjeve za uklanjanje video klipova zbog kršenja autorskih prava. Razlog se ubrzo našao u ContentID-u, velikom digitalnom češlju koji Google koristi da metodom slučajnog uzorka pregledava sve klipove koji se stavljaju na YouTube, - u nadi da će tako preduhitriti kršenje autorskih prava i spasiti se nekih opasnih tužbi, poput one koju protiv njega vodi Viacom. Međutim, Google je sâm kriv za nastalu situaciju, s obzirom da je tek naknadno objavio da vrši korjenite izmjene u načinu na koji ContentID pregledava video snimke, a pri tome nije dao korisnicima neko detaljnije objašnjenje šta se dešava. 

ContentID načelno radi na dva nivoa: on pregledava Multi-Channel Networks (MCN) profile koji imaju određeni stepen autonomije, pa je kontrola sadržaja dosta labavija i MCN profili često dobiju samo “gledanje kroz prste”. Pored toga, njihova autonomija im dozvoljava da posjeduju “saradničke” mreže, profile i stvaraoce materijala, a koji u novom ContentID algoritmu skeniranja prolaze kroz mnogo rigorozniju kontrolu. Na primjer, jedan od najvećih MCN-ova je superpoznata Machinima, ali ona unutar sebe posjeduje desetine hiljada korisnika koji bivaju “prečešljani” od ContentIDa mnogo više nego MCN-ovi. Naravno, već sada pretpostavljate kome su svi ti copyright zahtjevi poslani – MCN korisnici se nisu morali ni zabrinuti, dok su mali youtuberi počeli panično da dižu glas i to iz više razloga.

Osnovni je taj da je njima javno i transparentno dozvoljeno da snimaju video klipove iz video igara, te da ih slobodno prikazuju na Youtube servisu. Odobrenje su dobili od onih najvećih igrača, a to su same izdavačke kompanije i razvojni studiji koji su eksplicitno dozvolili da youtuberi koriste klipove iz igara da bi prikazivali različite prohode, tajne, savjete, videorecenzije i slične sadržaje. Ubisoft, Activision, Blizzard i Valve su samo neki od studija koji su dali bezrezervnu podršku i to samo iz jednog razloga: evangelistički marketing i word-of-mouth se skoro pa ne mogu platiti, te se relativni “gubitak” na autorskim pravima itekako lako nadomjesti svakom novom prodanom kopijom. S druge strane, youtuberi su se zabrinuli i za vlastitu egzistenciju, s obzirom da jako veliki broj njih zarađuje za život putem reklama koje se postavljaju na njihove klipove. A kada se protiv vas podigne zahtjev za uklanjanjem videa zbog kršenja autorskih prava, istog momenta kada se odlučite da odaberete opciju “dispute” i da pokušate objasniti zašto to nije kršenje zakona, sav novac kojeg prikupite putem vašeg klipa će u međuvremenu ići onome ko tvrdi da je vlasnik autorskih prava. A, naravno, to se počelo dešavati protekle sedmice.

Tako se širom Youtubea javljaju ljuti korisnici koji imaju sve dozvole neophodne da snimaju neku igru za video recenziju, ali se kao vlasnici autorskih prava javljaju sasvim treće kompanije.  Dok se oni bore da dokažu nevinost, više ne mogu monetizirati svoj rad, a ako se na istom kanalu desi par prijava previše, kanal automatski biva ugašen – iako ste uredno imali sve neophodne dozvole. Ako tražite razlog, njih ima više, ali jedan koji se nikako ne može ignorisati su konzole nove generacije. Naime, PlayStation 4 i Xbox One imaju ugrađenu mogućnost snimanja i dijeljenja klipova iz igara putem Twitch i Youtube servisa. Zbog toga, postoji mogućnost da će nastati pravi video-haos, jer se neće znati ko pije, ni ko snima – ali garantujem da će svi znati da će na kraju zaplatiti igrači, youtuberi i same kompanije, kojima će prodaja značajno opasti. Doduše, to se vjerovatno neće odnositi na indie studije, koji već mogu početi trljati ruke...