Info Redakcija

Info Redakcija

Kao što se i najavljivalo, Microsoft je u svoj porfolio dodao novi i jeftini prenosni računar namijenjen edukaciji. Surface Laptop SE će koštati 250 dolara i pokretati će Windows 11 SE verziju operativnog sistema.

Windows 11 SE je pojednostavljena verzija novi Windowsa dizajnirana da ponudi dugo trajanje baterije, poboljšanu sigurnost i pojednostavljene performanse za entry level uređaje, te da omogući jednostavnu implementaciju i kontrolisanje za školske administratore. Microsoft ovaj OS naziva i prvi cloud baziranim operativnim sistemom.

S druge strane Surface Laptop SE je njihov najjeftiniji Surface uređaj i riječ je o tankom i laganom laptopu sa 11,6-inčnim ekranom, a pokretati će ga Intel Celeron procesori, imati će 4 ili 8 GB RAM-a, te 64 il i128 GB prostora za pohranu podataka. Specifikacije uključuju USB-C i USB-A portove, audio priključak, 720p HD kameru, te Wi-Fi i Bluetooth povezivanje, dok Microsoft ističe do 16 sati rada na bateriju.

Surface Laptop SE vjerovatno neće biti dostupan u slobodnoj prodaji, jer će se za sada prodavati samo školama, dok su slične uređaje sa Windows 11 SE operativnim sistemom najavili i Lenovo, Acer, ASUS, HP, Dell i druge kompanije.

Kako bi podstakli što više korisnika da se okreću novijim i svježijim izdanjima njihovih usluga i servisa, za sve one koji koriste njihov OneDrive cloud servis, ali i nešto starije Windowse, Microsoft je najavio kraj podrške.

Naime, iz kompanije su najvili kako će OneDrive desktop alikacija koja se koristi na Windows 7, 8 i 8.1 verzijama njihovog operativnog sistema, prestati sa sinhronizacijom u martu 2022. godine. Također, nadogradnje i podrška će završiti sa krajem ove godine, dok će za poslovne korisnike ona biti dostupna i kroz prvi mjesec iduće godine. Naravno, servis kao web usluga će i dalje biti svima dostupan, što svakako nije praktično ako svakodnevno poslove radite unutar OneDrive-a i sinhronizujete svoje dokumente.

Cilj Microsofta je fokusiranje na novije platoforme i tehnologije, a ovaj potez bi mogao biti prvi od koraka kako korisnike usmjeriti ka novijim verzijama Windows operativnog sistema.

proišrenje svoje ponude ulaskom na tržište igara. Testiranjima je došao kraj i Netflix Gaming je sada spreman za sve sa Android uređajima.

Netflix je najavio da su počeli uvoditi svoju uslugu igranja za korisnike. Ista će biti dostupna putem mobilnih telefona, ali trenutno samo putem Android aplikacije, dok će korisnici iOS uređaja morati pričekati još neko vrijeme. Iako je Netflix streaming servis, igre se neće streamti, nego će se slično Apple Arcade-u plaćati fiksa pretplata sa kojom ćete imati pristup cijelom katalogu igara. Za sada će biti dostupan samo mali broj igara od kojih su tu Stranger Things: 1984, Stranger Things 3: The Game, Shooting Hoops, Card Blast i Teeter Up, a pretpostavlja se da će se lista vremenom sve više širiti.

Netflix zahtijeva samo da imate aktivnu pretplatu na njegovu uslugu za igranje i to je sve, bez puno komplikacija.

ponedjeljak, 01 Novembar 2021 09:39

Terminal Ep 351: Lenovo IdeaPad 3 17 | Far Cry 6

Facebook je kao kompanija i društvena mreža pokrenuta 2004. godine, ali su godinama svoje djelovanje proširili i na mnoga druga tržišta, kao i došli u posjed servisa poput Instagram-a i WhatsApp-a. Zbog toga Facebook kao društvena mreža više neće definisati budućnost kompanije koja će sada biti poznata pod imenom Meta.

Prema novom restruktuiranju, Facebook i drugi proizvodi od sada će biti dio “Metaverzuma”, koji će biti kao hibrid današnjih online društvenih isustava, ponekad proširenih u tri dimenzije ili projektovanih u fizički svijet, izjavio je Mark Zuckerberg na događaju o rebrendiranju Facebooka u Meta-u. To je sljedeća evolucija u dugom nizu društvenih tehnologija i uvodi novo poglavlje za ovu kompaniju.

Za krajnje korisnike se u suštini ništa ne mijenja, tako da Facebook i svi servisi koji se svakodnevno koriste će samo biti brendovi po imenom Meta.

utorak, 26 Oktobar 2021 09:56

Sony lansirao novi telefon Xperia PRO-I

Početkom godine Sony je predstavio svoj Xperia Pro flagship telefon, a sada tržištu nude model sa oznakom Xperia PRO-I. Veliko slovo “I” nije rimski broj jedan, već dolazi od pojma “Imaging”. Šta vam to govori?

Riječ je o telefonu koji je fokusiran na fotografiju i video, i po tom pitanju donosi vrlo impresivne specifikacije. Senzor fizičke veličine od 1-inč preuzeli su iz svog kompaktnog fotoaparata RX100 VII i optimizovali ga za telefon. To znači da za proizvodnju fotki od 12 MP koristi piksel veličine 2,4 µm – što je za oko 20 posto više u odnsu na iPhone 13 Pro ili čak duplo više u odnosu na Google Pixel 6. Ispred tog senzora nalazi se Zeiss leća od 24mm sa promjenjivom blendom od f/2-4, a pored glavne kamere tu su još ultraširoka i telefoto kamera.

Video opcije nude snimanje u 4K rezoluciji sa čak 120 sličica u sekundi, a na raspolaganju će biti i opcionalni 3,5-inčni monitor HD rezolucije koji se može priključiti eksterno, za one koji su Vlogovi i YouTube svakodnevnica.

Što se tiče drugih specifikaciju tu kao pokretač sistema Snapdragon 888 čipset sa 12 GB RAM-a i 512 GB interne memorije proširive sa microSD karticama, dok je za prikaz slike zadužen 6,5 –inčni 4K OLED ekran sa 120 HZ osvježavanjem slike.

Sony Xperia PRO-I na police trgovina stiže u decembru po cijeni od 1.799 eura.

Stranica 1 od 38