Nekada davno, u dalekoj galaksiji… igrali smo Jedi: Fallen Order i uživali u njegovoj kombinaciji Uncharted platforminga, metroidvania svijeta i borbe inspirisane Dark Soulsom. A sada je pred nama Jedi: Survivor, nastavak koji ispravlja one sitne mane originala, te donosi više svega onoga u čemu smo uživali u Fallen Orderu.

Sada ćete tako tokom igre otključati čak pet stilova borbe lightsaberom, kao i gomilu novih napada i vještina - uključujući i Jedi Mind Trick, zahvaljujući kojem ćete protivnike moći privremeno okrenuti protiv njihovih kolega. Uz to, na raspolaganju ćete imati i grappling hook, sa kojim će ionako poboljšan platforming biti još i bolji. I, kao šlag na tortu, od samog početka igre ćete na raspolaganju imati skoro sve vještine koje ste postepeno otključavali u Fallen Orderu - od bacanja lightsabera, pa do npr. guranja protivnika korištenjem Sile, što je jedna od onih stvari koje nam nikada neće dosaditi. Pogotovo kada su protivnici u pitanju raspričani Battle Droidi iz Prequel trilogije, koji vole čuvati stražu uz same ivice dubokih ponora.

A kada smo već kod droida iz epizoda I, II i III, vrijedi istaći i to kako je Jedi: Survivor uveliko prigrlio elemente iz svih era Star Warsa, tako da ćete se malo boriti sa Imperijom i njihovim Stormtrooperima, malo sa kojekakvim banditima koji su se dočepali spomenutih Battle Droida, a malo sa florom i faunom raznih planeta koje ćete posjetiti tokom igre. I sve to na nivoima koji su prostraniji i bogatiji detaljima, te upakovani u vrhunske vizuale koje obogaćuje ne samo odličan art-dizajn, već i moderne tehnikalije poput ray-tracing osvjetljenja i refleksija.

Tome dodajte još i razne neobične rase i još neobičnije droide koje ćete sresti u svojim galaktičkim putešestvijama, maštovite i atmosferične lokacije, te kultne zvukove franšize - od zujanja lightsabera, do vrištećih TIE Fightera - i dobićete punokrvno Star Wars iskustvo koje bi trebalo zadovoljiti najširi mogući spektar fanova.

Drugim riječima, već nakon nekoliko sati druženja sa igrom možemo reći kako je Jedi: Survivor i više nego ispunio naša očekivanja. Svijet u koji nas vodi je još veći i zanimljiviji za istraživati u odnosu na Fallen Order, borba sa Stormtrooperima i ostalim galaktičkim ološem je još bolja i bogatija opcijama, a priča se kreće u zanimljivom smjeru, sa likovima koji su i ovaj put interesantno i kompleksno društvo.

Stoga, ukoliko se ubrajate u ljubitelje Star Warsa i/ili akcionih avantura, ostavite po strani sve što ovih dana možete ostaviti po strani i pridružite nam se u najdražoj nam dalekoj galaksiji. Jer bilo je krajnje vrijeme da uzvratimo udarac Imperiji.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akciona avantura
Razvojni tim: Respawn Entertainment
Izdavač: EA
Platforme: PS5 (testirano), Xbox Series, PC