Post-postapokalipsa nikada nije izgledala ljepše nego u Horizonu, što dokazuje i najnovija ekspanzija prošlogodišnjeg Forbidden Westa. Jer osim što nas sa dotičnom vodi u predivne ruševine Los Angelesa, Guerrilla Games konačno ostavlja prethodnu generaciju konzola iza sebe, lansirajući Burning Shores isključivo u verziji za PlayStation 5, što će nekoliko spektakularnih trenutaka nove avanture itekako opravdati svojom grafičkom grandioznošću.

No, krenimo nekim redom - pred nama je jedna od onih ekspanzija koje se nadovezuju direktno na kraj svog prethodnika i uopšte je nećete moći započeti ukoliko niste odigrali posljednju misiju Forbidden Westa. Ali, jednom kada Aloy stigne na obale Los Angelesa, priča će se zahuktati, a naša heroina će kroz nekoliko interesantnih i bombastičnih misija pokušati zaustaviti novu prijetnju ljudskoj civilizaciji, za čiji opstanak se tako grčevito borila u prethodnim igrama.

Zajedno sa njom ćete usput pobliže upoznati i jedno od novih plemena iz prošlog nastavka, a priča će se dotaći i za serijal standardnih tema poput slijepe tradicije koja koči progres, ali i egoističnih lidera kojima možemo zahvaliti na smaku svijeta, od kojeg se planeta u igri i dalje oporavlja.

Naravno, upravo je taj svijet glavna zvijezda ekspanzije, baš kao i u Forbidden Westu, ali i Zero Dawnu prije njega. LA i okolica su ovdje, nakon stoljeća tektonskih pokreta, iskomadani na dijelove i ispresijecani rijekama lave koje su savršen kontrast tirkizno plavom okeanu, dok horizont paraju ruševine nebodera obraslih zelenilom. I to nebodera iznad i između kojih ćete letjeti na svom robo-pterodaktilu, rješavajući glavne i sporedne misije... kojih je možda i moglo biti nešto više. Sa druge strane, svijet igre je i više nego veličanstven, te krije sasvim dovoljno tajni i resursa sa kojima ćete otključati nova oružja i setove armora, usput se boreći sa nekim starim, ali i nekim novim robotima i mašinama.

Istina, sama borba ne donosi neke veće izmjene niti se posebno razlikuje od one u Forbidden Westu, iako određena nova oružja i vještine omogućavaju da sukobima pristupite iz nešto drugačijih uglova. Poput recimo onog iz zraka nakon što otključate vještinu da nakratko koristite oružja tokom lebdenja sa svojim vjernim gliderom. Ovdje također vrijedi napomenuti i to kako je penjanje po okolnim stijenama i ruševinama i dalje izuzetno ograničeno, te kako nervira svojom krutošću - iako ćete ga tokom regularnog istraživanja uglavnom moći zanemariti zahvaljujući svom letećem mountu.

Najkraće rečeno, Burning Shores donosi još malo Horizona kakvog ga pamtimo - i kakvog ga volimo. Što će reći vizualno predivnog, interesantnog za istraživati i punog mašina i robo-dinosaurusa sa kojima se zabavno boriti u pauzama od otkrivanja novih detalja priče. I to priče koja je možda nešto manje interesantna nakon što smo otkrili misteriju Zero Dawna, ali dovoljno intrigantna da opravda izlet u ruševine sunčanog Los Angelesa.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akciona avantura
Razvojni tim: Guerrilla Games
Izdavač: Sony Interactive Entertainment
Platforme: PS5