Ne znamo za vas, ali nama je uvijek zabavno tražiti slučajne poveznice između različitih igara. Tako smo, nedugo nakon igranja maestralnog Resident Evila 4 potamanili još koju stotinu zombija u Dead Islandu 2, gdje horizontom iznad Los Angelesa dominira popularni Hollywood znak… a sve to netom prije nego ćemo se u istom tom Los Angelesu, ispod istog tog Hollywood znaka, izgubiti u Horizon ekspanziji Burning Shores.

No, zanemarimo na trenutak druge igre - iako je LA tehnički dio sjevernoameričkog kontinenta, Dead Island 2 i dalje krasi sunčana atmosfera tropskog otoka. A dok budete lutali po Santa Monici, Bel Airu i brdima Hollywooda, istraživaćete lokacije podijeljene u zasebne zone, gdje ćete pak pronaći sve što biste u Los Angelesu i očekivali - od filmskih setova, preko ekstravagantnih vila holivudskih zvijezda, pa do zabavnih parkova i luksuznih hotela.

Naravno, na svakoj od tih lokacija će vas čekati na deseci, ako ne i stotine zombija - uglavnom sporih i klasičnih, ali ponekad i nešto bržih i opasnijih, koje ćete tamaniti na sve moguće načine. Ili, da budemo precizniji, uglavnom borbom na blizinu sa bilo kakvim oružjem ili alatom kojeg se dočepate. Bejzbol palica? Klasika. Grablje? Zašto da ne. Sjekira ukrašena američkom zastavom? Itekako upotrebljivo. I uz to patriotski.

Dotična oružja ćete moći i unapređivati sa raznim dodacima kako bi otključali specijalne bonuse, poput npr. električne ili vatrene štete, što će vam pak biti od koristi u kombinacijama sa opasnim materijama u vašoj neposrednoj blizini. Zombiji se ka vama teturaju kroz kakvu lokvu? Raspalite po njima sa oružjima sa električnom štetom i uživajte u predstavi!

I tu dolazimo do higlighta igre - zombiji koji vam se nađu na putu će se od vaših udaraca i napada raspadati, goriti i topiti na vrlo uvjerljive načine, sve sa mesom koje će otpadati sa njih ili recimo očima koje će visiti iz duplji kao u kakvom trashy hororu. Eh sad, da je navedeni sistem tehnički impresivan - u to nema sumnje. Ali da je posebno interesantan... ne bismo rekli. Pogotovo ne na duže staze, što je problem i zbog toga što ćete vatrena oružja otključati tek nakon nekoliko sati igre.

Nažalost, nama je Dead Island 2 u tom trenutku već postao dosadnjikav i repetitivan, čemu nisu doprinosile ni misije koje nisu posebno maštovite. Baš kao ni likovi koji će vas slati na iste, obzirom da su vrlo iritantni u svojim nastojanjima da karikiraju celebrity kulturu, influencere i druge pojave sa kojima nas moderno društvo davi iz dana u dan.

Najkraće rečeno, igri nedostaje nešto što bi je učinilo posebnom i interesantnom, poput recimo opasnijih zombija koji bi noću izašli na ulice grada u Dying Lightu - a da i ne spominjemo parkour sistem koji tu igru diže na znatno viši nivo u odnosu na Dead Island. I ne, grafički sistem koji zombijima pomaže da se raspadaju na realistične načine nije as koji igra može izvući iz rukava kako bi propisno oborila vilice na pod.

No, ako ste raspoloženi za tamanjenje zombija u sunčanom Los Angelesu i spremni ste tolerisati jednostavnu akciju, dosadnjikav crafting i neinspirativne specijalne vještine vašeg lika, Dead Island 2 bi vas možda i mogao zabaviti na vikend ili dva.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: FPS/akcioni RPG
Razvojni tim: Dambuster Studios
Izdavač: Deep Silver
Platforme: PS5 (testirano), PS4, Xbox Series, Xbox One, PC