Kako pristupiti izradi remakea jedne od najboljih akcionih igara svih vremena i naslova koji je ostavio neizbrisiv trag na cijelom jednom žanru? Šta osvježiti? Šta izbaciti? Šta ne dirati ni po koju cijenu?

I dok bi odgovori na ta pitanja mogli djelovati očigledni nakon igranja Resident Evil 4 remakea, sigurni smo da je posao kojeg se Capcom prihvatio bio sve samo ne jednostavan. Uostalom, koliko je Resident Evil 4 utjecao na pucačine iz trećeg lica u ovih skoro dvadeset godina od svog izlaska, toliko smo u međuvremenu dočekali i novih ideja u žanru.

Ali, kako će se ispostaviti, original je bio toliko genijalan da Capcom nije morao puno toga mijenjati kako bi Resi 4 približio novoj generaciji igrača. Igru ćete tako i dalje igrati kao Leon S. Kennedy, specijalni agent na misiji spašavanja kćerke američkog predsjednika od misterioznih kultista. I dalje ćete tumbati staru opremu i oružja u inventaru, te kupovati nova od legendarnog trgovca sa britanskim naglaskom. I sve to vrijeme ćete lutati po dobro poznatim lokacijama, uživajući u vrhunskoj survival horor atmosferi i maestralnom tempu igre. Jer Resi 4 savršeno dobro zna kada vas opkoliti sa bezbroj Ganadosa, kada vas baciti u ralje nekog od fenomenalnih bossova, a kada vam dati da predahnete.

Sa druge strane, tu je i nekoliko povećih izmjena i noviteta, od kojih ćete prvo primjetiti to kako se sada možete kretati i pucati u isto vrijeme - što je nama bilo i više nego prirodno, pogotovo uz izmjene u ponašanju protivnika, koji su agresivniji i opasniji nego ikada.

Osim toga, Capcom je uklonio i nekoliko sekvenci poznatih iz originala, što nam i nije puno smetalo, dok je neke značajno izmjenio. Uključujući i određene boss borbe, poput recimo borbe noževima sa Krauserom - što je pak bilo i za očekivati, obzirom da je samo korištenje noža ovaj put potpuno drugačije. Naime, bilo da ga koristite za napade na protivnike (uključujući i nove stealth napade sa leđa), bilo da ga koristite kako biste se odbranili od mutiranih seljaka kojima upravljaju Las Plagas paraziti, vaš vjerni nož se može slomiti, nakon čega ga morate popraviti kod već spomenutog trgovca. I to za nemale pare.

Ali, isto tako, pravovremeno pariranje protivničkim udarcima sa popravljenim nožem vam često može spasiti život i izvući vas iz gustih situacija - što je zapravo idealan način testiranja vaših refleksa i odlična zamjena za quick-time sekvence iz originala.

I gdje god se okrenete u remakeu, zapazićete nešto slično - pametne izmjene i osvježene mehanike tamo gdje je istim mjesto, ali i nepromjenjene lokacije i borbe koje su bile savršene takve kakve jesu. Ili recimo opasne protivnike koji će se kretati dovoljno nepredvidivo da ćete u ključnim trenucima ostajati bez vrijedne municije za svoja najjača oružja.

Sve to Resident Evil 4 čini fantastičnim remakeom koji možda neće revolucionizirati žanr - kao što je to pošlo za rukom originalu - ali će vas definitivno zabaviti i redovno držati na ivici sa svojom napetom atmosferom, vrhunskom akcijom i tempom na kojem bi mu mnoge igre i dan danas mogle pozavidjeti.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: survival horror
Razvojni tim/izdavač: Capcom
Platforme: PS5 (testirano), PS4, Xbox Series, PC
Igru ustupila: CD Media