Kao ljubitelje city building igara koji su digli ruke od PC gaminga, vijest kako će Anno 1800 biti prvi ikada nastavak u 25 godina postojanja serijala objavljen na konzolama nas je itekako obradovala. A kada smo ubrzo nakon toga konačno i zaigrali Anno 1800 Console Edition, sa zadovoljstvom vam možemo saopštiti da se čekanje isplatilo.

I dok igra nudi ne samo singleplayer, već i multiplayer, mi smo se fokusirali na klasično solo city building iskustvo. No, čak i tu Anno 1800 nudi dva moda - prvi u kojem pratite priču igre i koji će vam sa svojim jednostavnim questovima praktično poslužiti kao dugi tutorial, te drugi mod koji zapravo nudi sandbox iskustvo, gdje ćete graditi svoj grad sa nešto više slobode i onako kako želite.

I tu dolazimo do samog građenja vaših gradova, koje će početi jednostavno, te se zatim zakomplikovati u klasičnom Anno maniru. U prevodu, prvo ćete izgraditi kuće za svoje stanovnike, te ribnjak kako biste im obezbijedili nešto hrane - ali i skladište za višak resursa. No, kako vaše stanovništvo bude raslo, tako će rasti i njihovi zahtjevi i očekivanja, pa ćete ubrzo dizati njihove stambene objekte na sve više i više nivoe, gradeći vatrogasne i policijske stanice, ili recimo pubove gdje će se ekipa zabavljati, te crkve u kojima će se moliti.

Par sati kasnije, otvaraćete i brojne rudnike, ali i započinjati trgovinu sa susjednim gradovima - i to sve kako bi obezbijedili nove i resurse koje nemate na svojoj teritoriji. A sa njima ćete pak moći privući još edukovanije stanovništvo, nudeći im dodatne pogodnosti i poboljšavajući im životne uslove kako bi bili sretniji.

Ovdje moramo posebno pohvaliti i Ubisoftovu ekipu iz studija Blue Byte na interfejsu odlično prilagođenom konzolama, te na pratećim kontrolama. Menije za gradnju ćete tako otvarati sa lijevim i desnim triggerom na gamepadu, nakon čega ćete imati pristup tabovima sa odvojenim kružnim menijima. A tamo će vas čekati brojne građevine, koje će biti logično raspoređene i grupisane kako bi vam igra olakšala život. Tako ćete npr. U jednom od menija pronaći sve moguće građevine vezane za proizvodnju hljeba - od farme pšenice, preko mlinova, pa do pekare.

Jedino što nam je zasmetalo tokom igranja su bila nešto duža učitavanja snimljenih pozicija, te sporija učitavanja detaljnijih tekstura i modela prilikom zumiranja pogleda na vaš grad. No, čak i uz te minorne mane, Anno 1800 Console Edition je city building naslov koji možemo preporučiti svim ljubiteljima žanra, ali i onima koji sa njim nisu imali puno dodira, a koji ovih dana na svojim konzolama žele zaigrati nešto drugačije i opuštenije.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: city builder
Razvojni tim: Blue Byte
Izdavač: Ubisoft
Platforme: PS5 (testirano), Xbox Series