Kad se samo sjetimo kako nam je pauza između drugog i trećeg nastavka Diabla djelovala kao vječnost... eh kako smo bili mladi i naivni te davne 2012., ni ne sluteći da ćemo Diablo IV čekati tek nešto kraće nego Diablo III - 11 umjesto 12 godina. A još manje smo slutili kako će nam pauze od 5 do 10 godina između nastavaka većih igara postati puno normalnije...

No, ko čeka taj i dočeka, pa smo tako proteklog vikenda objeručke prihvatili šansu da zaigramo prvu betu novog Diabla, uoči njegovog izlaska 06. juna.

Sama beta nam je ponudila prvo od pet velikih područja koja ćemo moći istražiti na open world mapi finalne verzije igre, te tri od pet igrivih klasa - Barbariana, Roguea i Sorcerera - dok će preostale dvije - Druid i Necromancer - biti dostupne u otvorenoj beti od 24. do 26. marta.

I odmah na početku, bez da vas držimo u neizvjesnosti, možemo reći kako bi Diablo IV vrlo lako mogao opravdati naša visoka očekivanja. Igra izgleda i zvuči fantastično i atmosferom je puno bliža Diablu II nego kontroverznom trećem nastavku. Sva područja i tamnice koje smo posjetili djeluju grublje, prljavije i nekako... oštrije od bilo čega što smo vidjeli u Diablu III.

Pri tome, tamanjenje demona i čudovišta je i dalje prvoklasno i još jednom dokazuje kako Blizzard itekako zna ponuditi vrhunski feedback prilikom izvođenja raznoraznih napada i magija. Istina, još uvijek nismo isprobali sve klase, a kamoli sve njihove vještine, ali ako je suditi po Incinerate magiji sa kojom nas je oduševio Sorcerer, igri se dobro piše. Jer Incinerate ne samo da propisno drma kameru, već i DualSense kontroler sa odličnim haptičkim feedbackom, a uz to je praćena i sa gromoglasnim zvučnim efektima, te od neprijatelja ostavlja samo kosti i pepeo - zbog čega nam ni u jednom trenutku nije dosadila, niti je postala išta manje impresivna čak ni nakon desetak sati druženja sa igrom.

Povrh toga, Diablo IV donosi i osvježeni skill tree, koji vam nudi visok nivo fleksibilnosti, bilo da se sa svojim likom želite specijalizirati u određenom smjeru, bilo da želite koristiti više različitih tipova vještina i magija. I kao šlag na tortu, tu je i loot sistem koji vas dodatno motiviše da eksperimentišete, sa komadima armora i oružjem koji pored regularnih bonusa mogu ponuditi i razne magije koje još uvijek niste otključali - baš kao i u Diablu II.

Sada još samo da je dočekati juni i finalnu verziju igre, jer ako je suditi po beti, čeka nas pakleno vrelo ljeto i brojne neprospavane noći na putu do pakla i još jednog susreta sa njegovim vladarima.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: hack’n’slash RPG
Razvojni tim/izdavač: Blizzard
Platforme: PS5 (testirano), PS4, Xbox Series, Xbox One, PC