Kada smo prije nekoliko dana dobili priliku zaigrati Scars Above - igru za koju do tog trenutka nikada nismo čuli - sve što smo znali o njoj je pomalo iznenađujuća činjenica kako je potpisuje Mad Head Games, studio iz susjedne nam Srbije. I to studio koji osim timova u Novom Sadu i Beogradu čini i tim iz Sarajeva, što je bilo drugo ugodno iznenađenje. A onda je uslijedilo i treće - pred nama je bila, kako će se ispostaviti, interesantna i više nego solidna akciona avantura.

Istina, Scars Above bi vas vrlo lako mogao podsjetiti na neke druge i puno poznatije naslove - muzika u igri tako u sjećanje priziva Mass Effect, njena atmosfera Returnal, a biće tu i elemenata drugih igara, od active reload sistema nalik na onaj iz Gears of Wara, pa do checkpointa koji respawnaju protivnike, ali ostavljaju otvorenim sve pronađene kratice na nivou kao u Dark Soulsu.

I, što je najbolje, kombinacija svih tih elemenata jednostavno - funkcioniše. Igra je izazovna i nekoliko protivničkih hitaca je dovoljno da vas vrati na posljednji checkpoint. Ali, isto tako, uz dobre reflekse, precizno nišanjenje i pametno korištenje okoline i oružja koja imate na raspolaganju, akcija i napucavanje postaju izuzetno zanimljivi i zabavni.

Protivnik koji će vam u jednom trenutku predstavljati ogromnu prepreku sa svojim oklopom će tako postati puno manja prijetnja kad shvatite da ga možete zalediti sa ledenom municijom kako bi lakše pogodili njegove slabe tačke. Ili ćete sa osmijehom prigrliti novu taktiku kada shvatite da, na primjer, možete povećati štetu koju nanosite protivnicima ako ih krenete gađati električnom municijom dok se šepure kroz okolne lokve i močvare.

U pauzama između akcije i borbi sa opasnim protivnicima ćete istraživati igrine vanzemaljske nivoe, uglavnom u potrazi za novim detaljima priče i specijalnim predmetima koji vam podižu iskustvo i omogućavaju otključavanje novih vještina. I dok su dotične vještine i bonusi uglavnom neinspirativni, priča igre je intrigantna i natjerala nas je da se zapitamo šta se desilo sa posadom broda naše heroine - ali i samim brodom - nakon što su krenuli u misiju istraživanja misterioznog vanzemaljskog objekta koji se jednog dana pojavio u Zemljinoj orbiti.

A obzirom da nas je ta premisa dovoljno zaintrigirala, a solidna akcija potom zadržala uz igru već nekoliko sati, nije nam bio problem ni zanemariti poneku manu (poput recimo krutih animacija kretanja i ne baš idealnih animacija lica tokom dijaloga i cut scena), tako da Scars Above jedva čekamo nastaviti igrati. A od ekipe iz studija Mad Head Games u budućnosti definitivno očekujemo još bolje i veće stvari.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akciona avantura
Razvojni tim: Mad Head Games
Izdavač: Prime Matter, Plaion
Platforme: PS5 (testirano), PS4, Xbox Series, Xbox One, PC