Pročitali ste sve nastavke Harry Pottera i odgledali sve filmove - i još uvijek se niste zasitili ovog svijeta? Štaviše, ubijeđeni ste da biste se snašli u Hogwartsu kao mlada vještica ili čarobnjak? E pa imamo igru za vas!

Istina, priča koju Hogwarts Legacy priča i nije posebno originalna niti spektakularna - vaš lik je, baš kao i Harry, poseban. Ali, vaša posebnost će se ogledati u sposobnosti da koristite misterioznu drevnu magiju, a umjesto Voldemorta, prijetnju po čarobnjački svijet će ovaj put predstavljati zli goblini.

I dok ćete tokom svoje avanture redovno lutati škotskim proplancima i šumama koje okružuju Hogwarts, glavna zvijezda igre je sam dvorac iz naslova, sa bezbroj svojih hodnika, stepenica i sakrivenih odaja. A da i ne spominjemo sve one žive portrete na njegovim zidovima, statue koje će stalno biti u pokretu i tajne koje ćete otkrivati rješavajući jednostavne zagonetke - za što ćete pak biti nagrađivani novom odjećom za vašeg lika ili interesantnim činjenicama o historiji Hogwartsa.

Štaviše, ne možemo dovoljno naglasiti sa koliko su ljubavi i detalja ukrašene njegove brojne učionice i hodnici. Naime, svaka iole bitnija prostorija u igri djeluje potpuno unikatno, sa detaljima koje nećete primjetiti nigdje drugo - i sve je živo i atmosferično, sa učenicima koji idu za svojim poslom, dok drugi komentarišu aktuelna zbivanja ili tračaju profesore, a duhovi lebde okolo ili prepadaju slučajne prolaznike.

Naravno, ne treba zaboraviti ni to da je ovdje ipak u pitanju škola za vještice i čarobnjake, tako da ćete tu i tamo pohađati i različite časove, na kojima ćete učiti nove magije i družiti se sa drugim učenicima. I ne, Hogwarts Legacy vas nikada neće požurivati u tome ili vas vremenski ograničavati u bilo čemu, kao što je to recimo slučaj u Persona igrama, tako da ćete misijama i sporednim aktivnostima moći pristupati onda kada to sami poželite.

Što se tiče samih sporednih aktivnosti, biće tu svega i svačega - od klasičnih side questova, tokom kojih ćete glumiti potrčka za druge likove ili se boriti sa zlim čarobnjacima, pa do gomile opcionalnih zagonetki. Osim toga, moći ćete igrati i čarobnjačke Simse, dekorišući misterioznu Room of Requirement prostoriju sa namještajem i ukrasima po vlastitom izboru, ili recimo letjeti okolo na svojoj vjernoj metli, utrkujući se sa drugim učenicima - kada već ne budete pripitomljavali razne fantastične zvijeri.

Sve to nam je, uprkos generalnom manjku originalnosti, bilo prilično zabavno za igrati i rijetko kada nam se bilo mrsko posvetiti daljem istraživanju igrinog svijeta i skakanju sa jedne sporedne aktivnosti na drugu. A čak i nismo neki aman ljubitelji Harry Pottera, tako da Hogwarts Legacy možemo preporučiti svima koji se ubrajaju u dotične - ali i ostalima koji se ovih dana žele izgubiti u nekom drugom, magičnom svijetu.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akcioni RPG
Razvojni tim: Avalanche Software
Izdavač: Warner Bros. Games
Platforme: PS5 (testirano), PS4, Xbox Series, Xbox One, Nintendo Switch, PC
Igru ustupila: CD Media