Lo Wang se vratio! Doduše, još u martu prošle godine, kada je Shadow Warrior 3 ugledao svjetlo dana na PC-u, PlayStationu 4 i Xboxu One. No, sada smo ga konačno dobili priliku zaigrati i na novoj generaciji konzola - i spremni smo vam odgovoriti na pitanje: “Da li se čekanje isplatilo?”.

A odgovor zavisi od toga šta ste od igre zapravo očekivali. Naime, sa linearnim nivoima sačinjenim od borbenih arena, koje su pak povezane sa jednostavnim platforming segmentima, novi Shadow Warrior se odmiče od formula oba svoja prethodnika - istovremeno se približavajući posljednjim nastavcima Dooma sa svojim fokusom na mobilnost i uvođenjem specijalnih finishera.

Šaroliku postavu protivnika ćete tako ponekad sjeći katanom, a ponekad napucavati sa klasičnim arsenalom oružja, konstantno se krećući okolo. I pri tome nećete samo trčkarati, već ćete na raspolaganju i dupli skok, brzinsko izmicanje kako na kopnu, tako i u zraku, ali i grappling hook. I, uz sve to, moći ćete trčati i po određenim zidovima, ali i aktivirati razne zamke na nivoima koje će vam pomoći da eliminišete sve one demone koji vam se nađu na putu.

I što je najbolje od svega, igra će vas konstantno gurati da koristite sve alate koji su vam na raspolaganju - od svoje mobilnosti, pa do finishera i specijalnih oružja kojima ćete sa njima pristupati - čineći akciju brzom i dinamičnom, a borbe kratkim i slatkim. I odličnim za opuštanje nakon napornog dana na poslu, bez da se zamarate sa pričom igre, koja uzgred budi rečeno i nije čemu. Ali, ako vam ne smetaju jeftini one-lineri i bezbrojne reference na popularnu kulturu, možda vas od nje i ne zaboli glava.

Kada su u pitanju tehnikalije, novi Shadow Warrior na PlayStation 5 i Xbox Series konzolama nudi dva grafička moda, sa jednim fokusiranim na rezoluciju i akciju koja se vrti u glatkih 30 frameova u sekundi, te drugim koji spušta rezoluciju, ali framerate diže na 60 frameova u sekundi.

Osim toga, tu je i nekoliko drugih noviteta u vidu New Game Plus, Survival i Hero modova. I dok New Game Plus ne trebamo posebno predstavljati, Survival ćete igrati u tri nove borbene arene, a Hero u regularnoj kampanji - sa tim da ćete na raspolaganju imati ograničen broj života, koji ćete moći povećavati izvođenjem raznih finishera.

Nego, da se mi vratimo onom pitanju sa početka i odgovorimo na njega propisno - ako ste od nove avanture Lo Wanga očekivali solidno napucavanje uz poseban fokus na mobilnost, bez neke pažnje vrijedne priče i likova, Shadow Warrior 3 se isplatilo čekati.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: FPS
Razvojni tim: Flying Wild Hog
Izdavač: Devolver Digital
Platforme: PS5 (testirano), PS4, Xbox Series, Xbox One, PC