Nakon ogromnog uspjeha Monster Hunter Worlda, Capcom se okrenuo jedinoj konzoli na kojoj ga nije lansirao, najavivši Monster Hunter Rise ekskluzivno za Nintendo Switch i PC.

No, ispostavilo se kako ni PlayStation, a ni Xbox igrači neće ostati uskraćeni za dotični nastavak ovog legendarnog serijala, koji je na Sonyjeve i Microsoftove konzole konačno stigao krajem prošlog mjeseca.

***

I dok ljubitelji Monster Huntera dobro znaju šta mogu očekivati od Risea, igra bi u teoriji mogla privući i neke potpuno nove fanove. Ali, u praksi će to biti moguće samo ukoliko ste spremni propisno se posvetiti savladavanju njenih brojnih mehanika.

Srce igre tako i dalje čini lov na razna čudovišta i stvorenja, od čijih ćete kandži, krzna i drugih dijelova tijela potom izrađivati nova oružja i odijela za svog lika - sa tim da lov u Monster Hunteru i nije tako lagan. Naime, povrh toga što je stanje čudovišta tokom borbe potrebno pratiti vizualno, obzirom na nepostojanje klasičnih health barova, potrebno je paziti i na staminu, ali i stanje oružja, koje se redovno treba oštriti kako bi ostalo efikasno.

Tome dodajte i brojne zamke i napitke sa kojima sebi možete olakšati lov, ekosistem sa različitim čudovištima koja će se boriti međusobno - što pak možete iskoristiti kako bi ih oslabili prije nego krenete na njih - ili recimo novitete poput grappling hooka i slika kompleksnosti igre bi vam trebala postati barem za nijansu jasnija.

Sa tehničkog aspekta, Monster Hunter Rise izgleda sasvim pristojno i na novoj generaciji konzola, uprkos tome što je originalno dizajniran za Nintendo Switch. Naravno, neće vam biti teško primjetiti ni ustupke originalnom hardveru, ali vas to ne bi trebalo omesti u uživanju u vizualnim highlightima igre - dizajnu stvorenja koja ćete loviti i njihovim fantastičnim animacijama.

I sve to će se vrtiti u minimalno 60 frameova u sekundi, neovisno od odabranog grafičkog moda. Štaviše, osim što vam daje izbor između tri predefinisana grafička moda, Rise na konzolama nove generacije donosi i kompletan meni sa opcijama kakav ste mogli vidjeti u PC verziji igre. Tako se možete poigrati sa kvalitetom tekstura, uključiti motion blur ili depth of field, ili recimo podesiti kvalitet sjena - ukoliko to već želite.

Na kraju se postavlja pitanje da li ste spremni posvetiti se učenju i savladavanju svih tih, ali i mnogih drugih mehanika koje Monster Hunter Rise čine igrom koja jeste. Jer, ako niste, nećete daleko dogurati u svom lovu. Ali, ako jeste, čekaju vas sati i sati odlične akcije, obilje stila i bezbroj maštovitih čudovišta u definitivnoj verziji najnovijeg nastavka ovog Capcomovog kultnog serijala.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akcioni RPG
Razvojni tim/izdavač: Capcom
Platforme: PS5 (testirano), PS4, Xbox Series, Xbox One, Nintendo Switch, PC
Igru ustupila: CD Media