I dok su oni sa bogatijom maštom među ljubiteljima Marvela i dobrih strategija možda i mogli zamisliti kakav superherojski naslov od kreatora XCOM-a, sumnjamo da je ikome od njih palo na pamet da bi plod saradnje ove dvije kompanije ikada mogao uključivati… karte.

Da, dobro ste čuli - najnovija strategija na poteze ekipe iz Firaxisa ne samo da se fokusira na Wolverinea, Spider-Mana i druge Marvelove heroje, već donosi i prilično unikatan sistem borbe sa kartama. No, krenimo nekim redom.

***

Prije svega, Midnight Suns ne prati vaše standardne MCU heroje, iako ćete se tokom igre družiti sa nekima od njih, poput Spider-Mana, Iron Mana i Doctora Strangea. Umjesto na njih, priča i premisa igre su okrenute magiji i kojekakvim vješticama, tako da će tu biti i nekih manje poznatih heroja kao što su recimo Nico Minoru i Magik. A onda je tu i Hunter, protagonist i potpuno novi Marvelov heroj kojeg ćete sami kreirati na početku igre, a zatim ga i oblikovati svojim odlukama tokom ostatka avanture.

Sama priča prati nastojanja Midnight Sunsa da zaustave Majku svih demona, Lilith, kao i zlikovce iz Hydre, a tokom igre ćete sretati i udruživati snage sa nekim dobro poznatim facama iz Marvelovih stripova. I što je najbolje od svega, svaka od tih faca će sa sobom donositi i drastično drugačije i uvijek zabavne vještine koje ćete moći koristiti u borbi… što nas konačno dovodi i do tih famoznih karata.

Umjesto kontrolisanja pojedinačnih jedinica, pri čemu bi svaka od njih tokom vašeg poteza mogla izvesti određene akcije - kao recimo u XCOM-u - ovdje će svaki od tri heroja koje povedete na misiju imati vlastiti špil karata. A u svakom špilu će se nalaziti napadi i vještine, sa kojima ćete polako prikupljati herojske poene, koje zatim možete iskoristiti kako bi odigrali neke od herojskih karata.

Zvuči jednostavno? Bez brige - sa vremenom ćete otkrivati slojeve i slojeve kompleksnijih taktika i mogućnosti kombinovanja vještina, od Bladeovog vampirskog liječenja napadanjem protivnika, pa do načina na koji će Captain Marvel prikupljati snagu kako bi mogla iskoristiti puni potencijal svojih ultra-jakih herojskih karata. A da i ne spominjemo pozicioniranje vaših heroja tokom borbe, guranje protivnika jedne drugima u facu sa raznim vještinama i napadima… ili recimo guranje istih u obližnje trafostanice, ako već ne i sa ruba zgrade na kojoj se upravo borite.

Sve to borbe čini zabavnim i dinamičnim, ali i izazovnim - uprkos nedostatku dobrog starog permadeath moda bez kojeg ne možemo zamisliti moderni XCOM. I, kao šlag na tortu, snagu svojih heroja ćete podizati i druženjem sa njima izvan borbe, što je segment igre koji ne samo da podiže nivo kompleksnosti, već je i prilično interesantan, dajući vam priliku da istražujete stari manastir i njegovu okolicu, odakle operiše vaša ekipa heroja.

A kao i uvijek kada su u pitanju Firaxisove strategije, sa ovim kratkim utiscima iz igre smo i ovaj put samo zagrebali njenu površinu. Ali vam je svejedno možemo već sada preporučiti kao obavezno štivo i maestralnu strategiju, bilo da se ubrajate u ljubitelje Marvelovih superheroja, XCOM-a, ili generalno strategija na poteze u bilo kakvom obliku.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: TBS
Razvojni tim: Firaxis Games
Izdavač: 2K
Platforme: PS5 (testirano), PS4, Xbox Series, Xbox One, PC
Igru ustupila: CD Media