Po nepisanom pravilu, novu godinu - barem kada su igre u pitanju - dočekujemo sa velikom dozom nade i optimizma. Uostalom, već sada je jasno kako 2023. donosi gomilu potencijalnih klasika o kojima će se pričati godinama - od dugo očekivanog Hollow Knight Silksonga, preko nove Zelde koja nastavlja tamo gdje je stao fantastični Breath of the Wild, pa do mračnog Diabla IV punog obećavajućih noviteta.

Tome dodajte i sve one naslove koji se nisu našli na našoj listi, a koje jedva čekamo zaigrati, ili recimo novu generaciju Sonyjevog PlayStation VR headseta - i nije teško shvatiti kako je pred nama još jedna igrama i gaming novitetima bogata godina. No, da ne dužimo; vrijeme je da otkrijete kojim od njih se naša redakcija najviše raduje tokom narednih 12 mjeseci!

Hollow Knight Silksong

Najbolja metroidvania svih vremena će ove godine konačno dobiti nastavak, od kojeg očekujemo još više svega onoga u čemu smo uživali u originalu. Što će reći interesantna nova područja za istraživati i gubiti se u njima, opasne protivnike i još opasnije bossove koji će nas tamo čekati, kao i vrhunsku atmosferu u koju će to sve biti upakovano. I, kao šlag na tortu, potpuno novu i osjetno drugačiju igrivu heroinu!

Platforme: PS5, PS4, Xbox Series, Xbox One, Switch, PC / Datum izlaska: prva polovina godine / Trailer

Diablo IV

Deset i kusur godina nakon kontroverznog Diabla III, Blizzard se vraća korijenima svog legendarnog serijala sa nešto mračnijim nastavkom - ali istovremeno i nastavkom bogatim novim idejama. Diablo IV tako donosi shared world elemente, pa ćete se sa igračima koje sretnete usput moći suprotstaviti specijalnim bossovima, a tu je i gomila skillova sa kojima ćete svog lika moći prilagoditi svom stilu igre.

Platforme: PS5, PS4, Xbox Series, Xbox One, PC / Datum izlaska: 06. juni / Trailer

Resident Evil 4

Nakon fantastičnih remakeova drugog i trećeg Resident Evila, Capcom nam ove godine priprema i osvježenu verziju kultnog Resident Evila 4. A sudeći po svemu što smo do sada vidjeli, čeka nas još jedan akcioni horor spektakl! Leon će se tako ponovo zateći u misterioznom španskom selu, gdje će se suprotstaviti novom tipu zombija, ali i kojekakvim drugim spodobama. I to sve uz neke nove gameplay mehanike i trikove, koji bi ionako prvoklasnu Resi 4 formulu trebali podići na novi nivo, a njegovu nezaboravnu priču i atmosferu približiti novoj generaciji igrača.

Platforme: PS5, PS4, Xbox Series, PC / Datum izlaska: 24. mart / Trailer

Suicide Squad: Kill the Justice League

Suicide Squad nas vraća u Arkhamverse svijet - samo što ćemo sada, umjesto kao Batman, istim lutati kao neki novi likovi, suprotstavljajući se članovima Justice Leaguea. Još samo da fokus na kooperativni multiplayer ne upropasti level dizajn, misije i generalni pristup igri i istraživanju njenog svijeta u kojem smo uživali u Arkham trilogiji i našoj sreći neće biti kraja.

Platforme: PS5, Xbox Series, PC / Datum izlaska: 26. maj / Trailer

Star Wars Jedi: Survivor

Nakon što su nas ugodno iznenadili sa svojim pristupom metroidvania i soulslike žanrovima umotanim u Star Wars ruho, iz Respawn Entertainmenta se sada vraćaju sa još većim i ambicioznijim nastavkom. U Jedi: Survivoru nas tako čekaju novi svjetlosni mačevi i moći Sile, novi protivnici, ali i neki novi trikovi sa kojima ćemo moći pristupiti kako borbama, tako i istraživanju nivoa. A, ko zna, možda kroz igru sretnemo i nekog od likova iz sve brojnijih Star Wars serija…

Platforme: PS5, Xbox Series, PC / Datum izlaska: 17. mart / Trailer

1/1