Akcija? Check. Avanture? Check. Horor, kartaške igre i strategije? Check, check i check. Ukratko, protekla godina nam je donijela toliko dobrih igara svih mogućih vrsta i oblika, da je listu najboljih bilo teško svesti na tek nekoliko naslova. I to uprkos činjenici kako neke od većih i dugo očekivanih igara još uvijek nismo ni stigli zaigrati!

Stoga ćemo vas podsjetiti kako na našoj listi nećete pronaći baš sva remek djela iz 2022. vrijedna vaše pažnje, kao i na to da su izabrane igre - kao i uvijek - izlistane bez nekog posebnog reda.

Elden Ring

Elden Ring je, jednom riječju, magičan. Tom rečenicom smo započeli naš inicijalni osvrt na najnoviju igru Hidetake Miyazakija i njegove ekipe iz FromSoftwarea - i upravo je ta rečenica prikladna i za naš osvrt na Elden Ring kao najbolju igru godine. A osim što je magičan, Elden Ring je izazovan, intrigantan i nudi vam više slobode nego ijedna druga Soulslike igra, dopuštajući vam da se iznova i iznova gubite u njegovom maestralno dizajniranom i veličanstvenom svijetu.

God of War Ragnarök

U vrijeme kada klasične akcione avanture dobijamo sve rjeđe i rjeđe, God of War Ragnarök nam je došao kao savršen melem na ranu. Počinje očekivano epski i vodi vas na nevjerovatno putovanje kroz svjetove nordijske mitologije, pri tome oduševljavajući ne samo sa svojim narativnim elementima i bossovima većim od života, već i sa gomilom noviteta u borbi. Ali i načinom na koji pristupa svojoj priči o ocu, sinu i njihovom prkošenju drevnim proročanstvima i sudbini koja možda i nije zapisana u kamenu.

Bayonetta 3

Naša najdraža vještica se konačno vratila! I to u svom dobro poznatom stilu, sa lizalom u ustima i u predivnoj haljini koju je u kratkom roku zamijenila za svoj klasični outfit za tamanjenje anđela i demona. Pri tome su joj u pomoć priskočili neki stari, ali i neki novi likovi, kao i ogromna čudovišta koja možete sami kontrolisati, što ionako odličnu borbu čini još boljom, dižući ovaj legendarni akcioni serijal do nekih potpuno novih visina.

Splatoon 3

Koliko je Splatoon formula genijalna pokazuje i to što u njoj i dan danas uživamo podjednako kao i prvog dana. A kako i ne bi - runde su kratke, a akcija brza i fokusirana na bojenje nivoa umjesto na klasično napucavanje, koje je uprkos tome na vrhunskom nivou. I uz to maestralno iskombinovano sa drugim gameplay mehanikama, poput kretanja i sakrivanja od protivnika, što Splatoon čini jednom od najunikatnijih mutliplayer pucačina na tržištu, a Splatoon 3 uz njegove zabavne singleplayer i co-op modove jednom od najboljih igara 2022. godine.

Inscryption

Ako postoji nešto što povezuje sve igre sa naše liste najboljih ove godine, onda bi to bio onaj momenat, negdje na samom početku svake od njih, kada smo naglas izrazili svoje oduševljenje njima. A u Inscryptionu je taj momenat uslijedio možda i brže nego i u jednoj od drugih. I to, konkretno, onda kada su naše karte počele pričati sa nama. Što je ovu kombinaciju roguelikea, horora i kartaške igre definitivno zacementiralo kao jednu od interesantnijih i bizarnijih igara koje smo igrali u dugo vremena.

1/1