U moru iznenađenja koja nam je gaming industrija servirala proteklih godina, povratak Monkey Islanda je definitivno jedno od onih koje je malo ko - ako ga je uopšte iko - očekivao. Pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da iza igre stoje neki od originalnih kreatora serijala, Ron Gilbert i Dave Grossman, kojima možemo zahvaliti za prva dva nastavka ovih kultnih avantura.

Štaviše, Return to Monkey Island se nastavlja upravo na priču Monkey Islanda 2 - LeChuck i naš heroj Guybrush će se ponovo pokušati dočepati tajne Monkey Islanda, pri čemu će realizaciji svojih planova pristupiti na nešto drugačije načine. Kako tačno? To ćemo prepustiti vama da otkrijete sami, što će vam vjerovatno izvući i veliki osmijeh na lice ukoliko ste jedan od onih igrača koji su svojevremeno uživali u old school LucasArts avanturama.

Naime, Return to Monkey Island je point’n’click avantura u kojoj ćete istraživati raznorazne lokacije, pričati sa gomilom likova i rješavati kojekakve zagonetke, sve vrijeme uživajući u opuštenoj atmosferi i klasičnom LucasArts humoru. Što će reći da ćete likove moći kroz dijaloge provocirati i sa njima se zezati na simpatične načine, dok recimo budete rješavali zagonetke kako biste nabavili metlu sa kojom ćete se ušunjati na gusarski brod.

Naravno, biće tu i nekih dobro poznatih lokacija, situacija i likova, u što ćete se uvjeriti ubrzo nakon početka igre - iako će ovaj put sve djelovati nešto drugačije. Što je pak i bilo za očekivati sa protokom vremena u svijetu igre - baš kao što je bilo za očekivati i nešto moderniji pristup game dizajnu sa protokom vremena u onom stvarnom. Konkretno, igra je sada u potpunosti igriva i na kontroleru, sa interfejsom i kontrolama koji su i više nego pristojni, a tokom svoje nove Monkey Island avanture ćete dobiti i magičnu knjigu koja će vam pomagati sa hintovima prilikom rješavanja zagonetki - ukoliko to budete željeli. I, kao šlag na tortu, svaki put nakon što igru ponovo pokrenete i učitate zadnju snimljenu poziciju, Return to Monkey Island će vam ponuditi i kratki, ali slatki, podsjetnik unutar unutar narativnog okvira same igre na to gdje ste stali i šta vam je idući cilj.

A kada ovakav old school pristup point’n’click avanturama, humor i zagonetke upakujete u simpatične vizuale bogate još simpatičnijim detaljima i animacijama, dobićete igru koju ljubitelji žanra - i pogotovo Monkey Island serijala - jednostavno moraju zaigrati.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: point’n’click avantura
Razvojni tim: Terrible Toybox
Izdavač: Devolver Digital
Platforme: PS5 (testirano), Xbox Series, Nintendo Switch, PC