Završili ste God of War Ragnarok i pitate se šta drugo igrati ovih dana? Pa, uzimajući u obzir duge zimske noći koje nam ne ginu još barem mjesec-dva, dozvolite da vam predložimo da pogasite svjetla i zaigrate najnoviji naučno-fantastični horor kreatora Dead Spacea.

***

The Callisto Protoco vas vodi na Jupiterov mjesec Callisto, gdje vas čekaju mračni i krvavi hodnici Black Iron Prisona, kao i misteriozni virusi koji zatvorenike i stražare pretvaraju u krvožedna čudovišta. I dok premisa igre možda i nije najoriginalnija, njena atmosfera nas je uspjela zgrabiti već od prve minute, da bi nas sve što je uslijedilo nakon toga samo nastavilo oduševljavati.

Uzmimo na primjer borbu sa protivnicima - tamo gdje smo Necromorphe u Dead Spaceu pokušavali skratiti za udov ili dva korištenjem inžinjerskih alata, u Callisto Protocolu se sa protivnicima treba boriti nešto drugačije. Naime, stavljajući fokus na borbu na blizinu, igra od vas očekuje da pratite pokrete protivnika i potom se izmaknete njihovim udarcima u pravu stranu. Naravno, između tih izmicanja će ih trebati i napasti - i to uglavnom stražarskom palicom koje ćete se dočepati na početku igre, ili recimo nekim od vatrenih oružja sa vrlo ograničenom municijom.

Uz to, na raspolaganju ćete imati i specijalnu anti-gravitacijsku rukavicu koja vam daje svojevrsne telekinetičke moći. Što će reći da ćete objekte i protivnike moći pomjerati na daljinu i bacati okolo - bilo od zidove, bilo preko ograda i u provalije, ili recimo u kakvu rotirajuću mašineriju koja će ih instant ubiti.

Usput, vrijedi napomenuti i to da je igra prilično teška - protivnici će vas napadati nemilosrdno i nekada će zbog panike biti teško procijeniti u koju stranu se treba izmaći njihovim divljim napadima. Još kada tome dodate i one koji će vam prilaziti sa leđa i iskakati od ko zna kud, dobićete prilično napetu i haotičnu borbu koja će u svakom trenutku zahtijevati svu vašu pažnju. Ali, to vam ne bi trebalo biti problem pružiti igri, obzirom da je osjećaj prilikom svakog napada zaista vrhunski - kako zbog feedbacka prilikom samih udaraca ili trzaja protivnika kada ih zakače vaši meci, tako i zbog vrhunskih animacija, ali i prvoklasnih vizuala i zvuka.

I sve to - od ray tracing refleksija i kompleksne geometrije, pa do vrhunskih tekstura i specijalnih efekata - itekako doprinosi mračnoj i napetoj atmosferi igre, dok nam je maestralna implementacija podrške za haptički feedback na DualSense kontroleru na kraju došla samo kao šlag na tortu. I to tortu kojoj se jedva čekamo vratiti, obzirom da nam je prvih nekoliko sati igre bilo i više nego dovoljno da se uvjerimo kako je The Callisto Protocol horor koji je vrijedilo čekati. Istina, horor koji će se nekada osloniti na manje ili više uspješne jump scare scene - ali i horor koji zna kako i kada da se poigra sa vašim strahom dok kroz plafon i ventilaciju oko vas bude tutnjalo ko zna šta, tjerajući vas da se panično okrećete oko sebe, provjeravajući koliko metaka vam je ostalo u inventaru.

Dakle, kao što već rekosmo - dozvolite da vam predložimo da pogasite svjetla i zaigrate The Callisto Protocol.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: survival horror
Razvojni tim: Striking Distance Studios
Izdavač: Krafton
Platforme: PS5 (testirano), PS4, Xbox Series, Xbox One, PC
Igru ustupila: CD Media