Sa prvim snijegom, ove godine smo dočekali i novi God of War, prigodno obavijen ledenim mećavama Fimbulvetra, zime koja prethodi kraju svijeta. Kraju svijeta u nordijskoj mitologiji poznatijeg kao - Ragnarök.

A nova avantura našeg boga rata nastavlja tamo gdje je prošla stala - Kratos je od Atreusa naučio nešto više o tome kako biti čovjek, a on od Kratosa ponešto o tome kako biti bog. Naravno, Freya je i dalje bijesna na njih - i to sa razlogom - a uz to im na vrata kucaju bogovi Asgarda, kujući ko zna kakve planove.

Sve to, u klasičnoj God of War maniri, početak igre čini očekivano epskim - ali i emotivnim - dok one-shot pristup kameri, oslobođen bilo kakvih rezova, olakšava uživljavanje u igru i praćenje fantastično režirane i još bolje kadrirane akcije. Uostalom, samo sačekajte da vidite prve susrete Kratosa i drugih bogova na koje smo sa nestrpljenjem čekali još od prošlog nastavka i sve će vam biti jasno.

A osim što nas redovno zna zaintrigirati i oduševiti, Ragnarök nas - baš kao i njegov prethodnik - zna sa vremena na vrijeme i nasmijati. I to ne samo sa Kratosovim i Mimirovim komentarima, već i sa nekim drugim likovima i situacijama na koje smo do sada naišli, što nas čini samo još više zagrijanim da se što prije vratimo igri i vidimo kuda će nas njena priča odvesti. Jer proročanstva govore o mnogo čemu interesantnom i spektakularnom, a igra će nakon bombastičnog početka mudro usporiti tempo - i dati vam priliku da predahnete prije nego se vratite u Midgard.

Ono što vam pak neće davati predaha su akcija i borba - naime, iako biste na prvu mogli pomisliti kako se u odnosu na prošli God of War nije puno toga mijenjalo, ubrzo ćete shvatiti kako je borba ovaj put još kompleksnija i zabavnija. Sa novim potezima i fokusom na kombinovanju oružja prilikom borbe sa većim brojem još raznolikijih protivnika - pri čemu će i Atreus biti još korisniji - Ragnarok će od vas zahtijevati taktičniji pristup i još više pažnje. Pogotovo ako ga zaigrate na nekom od većih nivoa težine, što bismo vam svakako preporučili - dok će manje iskusne i igrače kojima je to potrebno, obradovati široki spektar accessibility opcija. Koje usput budi rečeno i ovaj put uključuju hrvatske titlove i prevod kompletnog interfejsa.

I što je najbolje od svega, God of War Ragnarök jednostavno odiše spektaklom i ostavlja dojam jedne od onih velikih i epskih avantura kakve ovih dana viđamo i igramo sve rjeđe. Što ih na kraju čini još više posebnim i cementira ih u našem sjećanju - baš kao i nordijske mitove i legende, na kojima je Santa Monica Studio izgradio svoje novo remek-djelo.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akciona avantura
Razvojni tim: Santa Monica Studio
Izdavač: SIE
Platforme: PS5 (testirano), PS4