Iako su proteklih godina znali izbaciti i neke manje interesantne i ne baš impresivne naslove, svega nekoliko minuta provedenih uz Bayonettu 3 je bilo dovoljno da se uvjerimo kako PlatinumGames i dalje zna šta radi, te kako su bili i ostali majstori akcionog žanra. I to onog sa stilom.

***

Naša najdraža vještica će tako i u svojoj najnovijoj avanturi plesati i tamaniti kojekakve anđele i demone - ali i neke potpuno nove protivnike. Za to vrijeme, vi ćete uživati ne samo u njenim drskim komentarima i standardno funky soundtracku koji kombinuje jazz i sladunjavi pop, već i u očekivano fantastičnoj borbi. I što je najbolje od svega - čak i uz sve novitete - borba će i ovaj put novajlijama i usputnim fanovima žanra pružiti dovoljno pristupačne zabave, a iskusnim igračima dovoljno izazova i opcija da je izučavaju danima, usavršavajući svoje kombo poteze i otključavajući milion i jedan bonus.

I dok je srž igre ostala ista, sa bezbroj kombo poteza sa kojima ćete mlatiti protivnike velike i male, u Bayonetti 3 ćete na raspolaganju imati i nekoliko ogromnih demona koje će naša elegantna heroina prizivati iz svoje kose. I ne, pri tome ne mislimo na standardne combo finishere iz prethodnih nastavaka, već na demone sa kojima ćete sami upravljati, čineći borbe protiv većih i opasnijih protivnika nešto više fer. Ali ne i prelakim, obzirom da će Bayonetta biti statična i ranjiva dok vi budete upravljali spomenutim demonima, što daje novu dinamiku svakoj borbi, jer dok vi budete sa gargantuanskim paukovima ili gušterima grizli glave protivničkim divovima, Bayonettu će moći napadati svi oni drugi protivnici koji budu trčkarali po ekranu.

Uz sve to, igra je zadržala i klasično over-the-top ludilo po kojem je serijal poznat, pa ćete tako već u prvim misijama surfati na kamper-kombijima koje nosi cunami, pretvarajući New York u prah i pepeo, dok vi budete skakali iz jednog letećeg metro vagona u drugi, boreći se sa misterioznim novim protivnicima. Također, zanimljivo je primjetiti i to kako je Bayonetta 3, nekom kozmičkom slučajnošću, uspjela zajahati val holivudske opsesije multiverzumima, te kako ćete kroz igru upoznati nekoliko verzija same Bayonette - ali i kako ćete osim u njene štikle, dobiti priliku uskočiti i u čizme potpuno novog igrivog lika, Viole.

No, da ne dužimo, pošto se trebamo vratiti vještičarenju i spašavanju ne samo jednog svijeta sa prvom damom gaminga, već cijelog multiverzuma. A ukoliko iole volite akcione igre - i pogotovo ako se ubrajate u ljubitelje ovog tipa hack'n'slash akcije - to ćemo preporučiti i vama. Fantastična akcija, obilje stila, nove - ali i već dokazane ideje - su samo vrh ledenog brijega koji nam je PlatinumGames isporučio sa svojom novom igrom, koju jednostavno morate zaigrati.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: hack’n’slash akcija
Razvojni tim: PlatinumGames
Izdavač: Nintendo
Platforme: Nintendo Switch
Igru ustupila: CD Media