I dok čekamo Suicide Squad, sa kojim će Rocksteady Studios uploviti u neke nove vode svog Arkham univerzuma - i to one bez Batmana - WB Games Montreal nam je ponudio svoju viziju Batman igre bez Viteza Tame u glavnoj ulozi.

***

Umjesto kao Bruce Wayne, Gotham Knights ćete tako igrati kao neki od njegovih sidekickova - odnosno kao Robin, Batgirl, Nightwing ili Red Hood. I ne samo da ćete birati sa kim ćete igrati, po želji se prebacujući sa jednog lika na drugog između misija, već ćete sve heroje levelovati istovremeno. Što je, ako nas pitate, za svaku pohvalu, obzirom da će vam omogućiti da isprobate i neke naprednije vještine likova sa kojima do tada niste proveli puno vremena.

Osim toga, Gotham Knights donosi i podršku za online multiplayer, tako da ćete story misijama, ali i open world aktivnostima, moći pristupiti sami, ali i u društvu drugih igrača. No, naša preporuka bi bila da multiplayer zaigrate ili sa prijateljima, ili sa igračima koji su voljni komunicirati sa vama, jer ćete inače završiti igrajući sa strancima kojima uopšte nije stalo do šunjanja i koji će svakom sukobu sa protivnicima pristupati glasno i bez ikakve taktike.

I tu dolazimo do nekoliko stvari koje su nam u Gothamu zasmetale - počevši sa činjenicom kako igra u Arkham open world formulu uvodi neke moderne i ne baš maštovite elemente. Naime, lutajući ulicama i krovovima Gothama ćete konstantno prikupljati crafting resurse, koje ćete pak koristiti za izradu novih i poboljšavanje starih setova armora. A dotični će vam uglavnom pojačavati određene napade za par procenata, ili im povremeno dodavati nove status efekte - što je znatno manje interesantan pristup u odnosu na otključavanje novih gadgeta u prethodnim Arkham igrama.

Pored toga, borbe sa protivnicima su - barem u početku, prije nego levelujete svoje likove - manje žestoke i nećete osjećati moć udaraca kao što je to bio slučaj sa Batmanom u prethodnim igrama. A da i ne spominjemo to kako na početku igre nećete imati mogućnost ni da letite sa svojim plaštom (ili gliderom, ovisno kojeg lika odaberete), te kako ćete ovu vještinu morati otključati rješavajući ne baš posebno interesantne sporedne aktivnosti razbacane po mapi igre.

Ako ništa, priča koja prati Robina, Batgirl i ostatak ekipe je interesantna - Batman je mrtav, a na njima je da Gotham dovedu u red i zaustave misteriozni Court of Owls. Usput ćete se suprotstavljati - ali i sarađivati sa - nekim dobro poznatim likovima iz Batmanovog univerzuma, rješavajući misije koje su interesantne na papiru (i koje znaju imati zabavne momente), ali koje u praksi neće biti ni približno dobre kao u prethodnim Arkham igrama. I to ne samo zbog slabije borbe i šunjanja, već i neinspirativnog dizajna nivoa.

Ali, čak i sa svim tim manama, nakon nekoliko dana druženja sa igrom nam se čini kako bi Gotham Knights mogao biti donekle interesantan ljubiteljima prethodnih Arkham naslova i potencijalno solidan način za prikratiti vrijeme dok čekaju povratak majstora iz Rocksteady Studiosa i njihov nadolazeći Suicide Squad.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: open world akciona avantura
Razvojni tim: WB Games Montreal
Izdavač: Warner Bros. Interactive Entertainment
Platforme: PS5, Xbox Series, PC
Igru ustupila: CD Media