Ko bi rekao da ćemo ikada dočekati dan kada ćemo zaigrati posljednji nastavak FIFA-e? Kako će se ispostaviti - malo ko. Ali, prije nekoliko sedmica se desilo upravo to, pa smo tako - malo prije nego će isteći ugovor koji je EA imao potpisan sa FIFA-om - dobili priliku zaigrati posljednji nastavak ovog popularnog serijala.

...tj. posljednji nastavak koji će nositi ime dobro nam poznate i vrlo korumpirane fudbalske organizacije. A dok čekamo iduću godinu i premijerno izdanje EA Sports FC serijala, igraće se FIFA 23 - koju je za nas, usljed tehničkih problema sa direktnim prenosom utakmica (čitaj: haotične selidbe autora teksta), isprobao i prokomentarisao prijatelj redakcije i iskusni komentator iz daleke nam Švedske (čitaj: autorov brat).

***

Kako veli naš vrli komentator, sama igra pod prstima djeluje više-manje identično prošlom nastavku i promjene je teško uočiti na prvu. Kretanje igrača na terenu, baš kao i dodavanja i trikovi koje ćete izvoditi su ostali više manje isti isti, iako će nakon detaljnije analize možda i djelovati malo prirodnije zahvaljujući novoj generaciji Hypermotion tehnologije sa kojom se EA Sports hvali ove godine.

Sa druge strane, ono što se moglo primjetiti su nove i dinamičnije mehanike izvođenja slobodnih udaraca i kornera, koji vam daju nešto više slobode i zahvaljujući kojima se pucanje dotičnih doima znatno boljim nego ranije. Pored toga, u igru je implementirano i novo pravilo o 5 izmjena, iako ćete na klupi i dalje moći imati tek 7 igrača, a tu je i nekoliko novih tipova udaraca koji se čine jačim nego smo to očekivali, bilo da ih izvodite izvan ili unutar protivničkog šesnaesterca.

Od ostalih noviteta, vrijedi istaći i dodatak stvarnih i slavnih trenera sa kojima možete zaigrati karijeru, koja i nije drastično drugačija u odnosu na prethodne nastavke, dok će ljubitelje Stare Dame i Vatrenih obradovati povratak Juventusa i hrvatske reprezentacije na virtualne terene.

A kada smo već kod reprezentacija, ne možemo a da ne spomenemo i to kako je FIFA 23 sada bogatija i za besplatnu nadogradnju koja donosi  World Cup mod, koji bi trebao biti idealna razbibriga za društvo u toku Mundijala - i to pogotovo u pauzama između utakmica koje će se pratiti iz vrelog Katara.

I na samom kraju, možemo samo dodati da će se FIFA 23, kao i njeni prethodnici, igrati redovno. I naravno da će joj svako nešto prigovarati, baš kao što će i uživati u njenom pristupu tzv. najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. A, ko zna, možda će i ostati zapamćena kao pristojan kraj jedne i uvertira u novu eru virtuelnog fudbala sa potpisom EA Sportsa.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: football sim
Razvojni tim/izdavač: EA
Platforme: PS5, PS4, Xbox Series, Xbox One, PC, Nintendo Switch