Zašto mijenjati konja koji pobjeđuje? Cinik u nama bi mogao reći da je to filozofija koju Nintendo vrlo dobro poznaje i još bolje praktikuje. Ali bi se isti taj cinik, grizući se za jezik, ubrzo potom sjetio i onih igara sa kojima nam je Nintendo ponudio drastično drugačija i svježija iskustva nego smo očekivali.

I ne, pri tome ne mislimo na Super Mario Galaxy ili Breath of the Wild, već na Splatoon - njihov šareni i imaginativni izlet u third person shooter vode.

***

Istina, nakon što nas je originalni Splatoon oduševio sa svojim pristupom multiplayer napucavanju, uslijedili su i nastavci koji nisu puno toga mijenjali. Ali, ako nas pitate, to nisu ni trebali, jer je njihova formula i dalje unikatna i zabavna kao i prvog dana.

Srce trećeg nastavka tako i dalje čini njegov multiplayer, u kojem se dva tima od po četiri igrača takmiče ko će obojiti veći dio mape bojama svoje tinte. Pri tome će kao oružja koristiti sve moguće umjetničke alate - od paintball pištolja, pa do ogromnih kistova i valjaka za farbanje - dok će “municiju” puniti pretvarajući se u lignje i plivajući kroz svu onu prosutu tintu.

Ono što igri daje dodatnu taktičku dubinu su i sistem koji vam omogućava da se, plivajući kroz tintu svog tima, krećete brže, usput se sakrivajući od protivnika, kao i respawn sistem koji vam omogućava da se nakon svake “pogibije” brzinski pridružite bilo kojem živom saigraču.

I dok navedeni elementi igru čine potpuno drugačijom od drugih multiplayer pucačina, omogućujući uživanje ne samo igračima koji su vješti u nišanjenju, već i onima koji će se radije fokusirati na farbanje mape - mečevi u trajanju od 4-5 minuta će se pobrinuti da je svaka borba izuzetno dinamična. A svaka pobjeda, kao i poraz, će biti odmah iza ugla, što će vas poštedjeti nerviranja u situacijama kada naiđete na timove znatno bolje od svog.

Naravno, pored multiplayera, Splatoon 3 nudi i podjednako zabavnu singleplayer kampanju, koja će kroz svoje kratke i maštovite nivoe testirati vaše vještine kretanja i napucavanja. Ali vas i povremeno upoznavati sa novim oružjima koja donosi treći nastavak, poput luka sa kojim boju možete ispucavati sa tri horizontalno ili vertikalno ispaljene strijele. I sve to će biti upakovano u priču koja će vas podsjetiti na opasnosti od klimatskih promjena koje mnogi danas uzimaju zdravo za gotovo i uporno pokušavaju ignorisati.

I na kraju, tu je i Salmon Run co-op mod, kojem nažalost nismo stigli posvetiti dovoljno vremena, ali to svakako planiramo čim nam se za to ukaže prilika. Baš kao što jedva čekamo i nove Splatfest vikende, tokom kojih će se u posebnim mečevima istovremeno takmičiti po tri tima igrača. A do tada…

…do tada ćemo nastaviti istraživati čari Splatoon 3 singleplayera, koji nas sa svakom novom misijom voli podsjetiti na to koliko Nintendo može biti maštovit sa svojim idejama i sistemima. Kao što nas i Splatoon 3 multiplayer sa svakim odigranim mečom podsjeća na to kako Nintendo nekada zna u potpunosti promijeniti pravila igre, servirajući nam i usavršavajući jedan od najboljih multiplayer serijala u protekloj deceniji.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: TPS
Razvojni tim/izdavač: Nintendo
Platforme: Nintendo Switch
Igru ustupila: CD Media