Da je Inscryption intrigantna igra nam je bilo jasno čim smo je pokrenuli i na ekranu ugledali njenu lo-fi horor estetiku. A da je volimo smo shvatili već nakon nekoliko minuta, kada je jedna od karata iz našeg špila… počela pričati sa nama.

I što je najbolje od svega, stvari su nakon toga postale još čudnije.

***

No, krenimo nekim redom - Inscryption je najnoviji naslov Daniela Mullinsa, inače kreatora poznato bizarnog Pony Islanda, koji kombinuje elemente roguelike i deck-building igara sa hororima i escape-room zagonetkama.

Svaku kartašku partiju tokom igrinih roguelike rundi ćete tako igrati sa misterioznim likom iz sjene, koji će vas na početku učiti pravilima - i usput ušutkivati vaše raspričane karte. I to karte koje će vas uvlačiti sve dublje u igrinu misterioznu priču, usput reagujući na vaše uspjehe i neuspjehe.

Sama pravila po kojima ćete kartati su neobična koliko i interesantna - vaše karte će predstavljati razne životinje i kojekakva druga stvorenja, pri čemu ćete redovno morati žrtvovati one slabije kako bi mogli odigrati one jače.

Na primjer, žrtvujući dvije vjeverice, koje protivniku ne mogu nanijeti nikakvu štetu, dobićete dvije “kapi” krvi, sa kojima ćete pak moći odigrati kartu vuka, nanoseći štetu protivničkim kartama i samom protivniku. Osim toga, karte ćete moći i nadograđivati na više načina - uglavnom trajno žrtvujući druge karte iz svog špila, te kombinujući specijalne vještine jednih sa osnovnim statistikama drugih. A tu je i sistem kostiju, koje ćete dobijati nakon smrti svakog vašeg stvorenja i sa kojima ćete zatim moći odigrati razne druge karte.

A kada ne budete kartali i pitali se šta se zapravo u Inscryptionu dešava, rješavat ćete svojevrsne escape-room zagonetke u mračnoj kolibi… pitajući šta se zapravo dešava sa vama i oko vas. Pri tome ćete - ako imate ukusa kao mi - uživati i u igrinoj lo-fi estetici i iznenađujuće dobrom soundtracku, koji će nekada u sjećanje prizivati The Last of Us, a nekada Diablo, savršeno upotpunjujući atmosferu igre sa svojim sumornim tonovima i melodijama.

I sa time smo samo zagrebali površinu ove nesvakidašnje igre, kojoj se planiramo vratiti čim prije - a bezrezervno ćemo je preporučiti i vama. Jer ovako intrigantne kombinacije žanrova i ideja - koje su uz to ovako dobro realizovane - se rijetko viđaju i zaslužuju svu vašu pažnju i vrijeme koje im možete dati.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: deck-building roguelike horor
Razvojni tim: Daniel Mullins Games
Izdavač: Devolver Digital
Platforme: PS5, PS4, PC