Šta čini jedan remake? Vjerna rekreacija originala uz ušminkavanje grafike? Osvježavanje gameplay mehanika uz zadržavanje duha originala i ispravljanje bugova? Nešto sasvim treće?

Bilo kako bilo, imamo dojam da ćete, ako pitate pet različitih game developera, na to pitanje dobiti pet različitih odgovora. Sa tim da nam je Naughty Dog na dotično odgovorio bez da smo ih išta i pitali, lansirajući remake originalnog The Last of Us naslova objavljenog 2013. na PlayStationu 3 - i godinu dana kasnije remasterizovanog za PlayStation 4.

***

A njihov odgovor je… pa, iznenađujući onoliko koliko i očekivan. Naime, iako smo se donekle nadali da će ga osvježiti sa barem nekim od noviteta iz drugog nastavka, The Last of Us Part I je ostao više-manje identičan originalu. Zaboravite tako na puzanje i sakrivanje u travi. Zaboravite i na izmicanje protivničkim udarcima u borbi na blizinu i prostraniji level dizajn. I pripremite se za igru kakva je The Last of Us bio - i kakva će na kraju i ostati.

Što će reći odlična akciona avantura sa dobrom pričom i likovima, u kojoj ćete se malo šunjati, malo boriti sa zombijima, a malo sa ljudima, te konstantno otvarati prazne ladice, nadajući se kako ćete u idućoj pronaći šaku municije ili crafting resursa za molotovljev koktel. A, istini za volju, tu je i nekoliko dobrodošlih poboljšanja u odnosu na original. 

Prije svega, u oči će vam tako upasti vizuali dostojni nove generacije konzola, što je bilo i za očekivati od studija kakav je Naughty Dog, koji nam je i na PlayStationu 4 servirao igre sa grafikom na kojima bi im pozavidjeli mnogi next gen naslovi.

Bilo da govorimo o poboljšanim efektima i geometriji nivoa, fantastičnom osvjetljenju i unaprijeđenim facijalnim animacijama, ili detaljima poput tepiha koji se pomjeraju dok trčite preko njih, Part I jednostavno oduševljava svojom audio-vizuelnom prezentacijom. Usput, vrijedi spomenuti kako smo ga mi igrali u Fidelity modu, u 4K rezoluciji i 30 frameova u sekundi, dok je tu i Performance mod, sa 1440p rezolucijom i 60 frameova u sekundi, kao i Unlocked Framerate opcija za vlasnike VRR ekrana.

1/1

A onda je tu i takoreći zategnuta umjetna inteligencija protivnika, koja nije kompleksna kao ona iz drugog nastavka (gdje su neprijatelji međusobno češće komunicirali i tako vas zaticali nespremne kada shvate da je kolega kojeg ste udavili prije par minuta odjednom nešto tiši), ali je definitivno uvjerljivija i bolja za nadmudrivanje, borbu i šunjanje nego ona iz originala. Mada, sa druge strane - i dalje ćete se boriti sa istim protivnicima na istim nivoima, tako da igra, najkraće rečeno, neće djelovati posebno drugačije.

Ako ništa, stalker zombiji su sada identični stalkerima iz drugog nastavka, te ćete ih moći lakše razlikovati od običnih runnera (i po izgledu i po ponašanju), tako da će onih nekoliko susreta sa njima biti drastično bolji u odnosu na original.

I za kraj, tu su još i gomila novih accessibility opcija, a u paketu sa igrom ćete dobiti i remake odličnog Left Behind DLC-a, dok je Factions multiplayer mod izostao, obzirom da je Naughty Dog fokusiran na razvoj potpuno novog The Last of Us multiplayer naslova.

***

I tu se vraćamo na ono što smo rekli na početku - Part I je The Last of Us kakvim ga pamtite, samo što sada izgleda i igra se nešto bolje. Neki će reći i drastično bolje, što je i očigledno kada ga direktno uporedite sa originalom.

Ali, ako original pamtite po njegovoj priči, likovima i atmosferi, a ne po ponekad klimavoj umjetnoj inteligenciji i tehnički nesavršenoj grafici, od remakea ne trebate očekivati čuda. Stoga, ako već niste, prilagodite očekivanja i The Last of Us Part I smatrajte onim što i jeste - osvježenim podsjetnikom na originalnu avanturu Joela i Ellie za stare fanove i definitivnom verzijom iste za nove igrače.

Official Site

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akciona avantura
Razvojni tim: Naughty Dog
Izdavač: SIE
Platforme: PS5 (testirano), PC (u razvoju)