Svi znamo kako lovac nekada postane lovina, a igrajući najnoviju igru koju je objavila ekipa iz Devolver Digitala i potpisao studio Massive Monster, shvatićete i kako žrtveno janje nekada može postati - bog.

***

I dok sa svojim šumskim stvorenjima sa velikim i ekspresivnim očima izgleda šareno i simpatično, Cult of the Lamb je zapravo izuzetno mračan - što je bilo i za očekivati od igre u kojoj ćete voditi vlastiti kult.

Naime, Cult of the Lamb vam daje kontrolu nad janjetom koje će četiri misteriozna božanstva pokušati žrtvovati, prije nego vas njihov peti i davno zarobljeni kolega učini besmrtnim i pošalje u misiju osvete i njegovog oslobađanja. A da bi vam to pošlo za rukom, trebaće vam predanost i vjera drugih životinja koje ćete pridobijati u svoj kult, prije nego sa novostečenom snagom vjere krenete u šume i močvare gdje ćete tamaniti izdajnička božanstva i njihove sljedbenike.

I tu dolazimo do nesvakidašnje kombinacije žanrova koja karakteriše igru. Sa jedne strane ćete tako upravljati vlastitim kultom, gradeći hramove, farme i kolibe za svoje sljedbenike kao u kakvom city building naslovu, da bi im potom držali propovijedi i sa njima sprovodili kojekakve mračne rituale. Sa druge ćete pak strane lutati proceduralno generisanim tamnicama, prikupljajući privremene bonuse i oružja, te ubijajući razne protivnike i bossove u roguelike segmentu igre.

A osim što se navedeni elementi odlično nadovezuju jedan na drugi (resurse prikupljene u roguelike rundama ćete koristiti za izgradnju kulta, gdje ćete sa vjerom svojih podanika otključavati nova oružja i magije za kasniju upotrebu), Cult of the Lamb će vas sa svojim stilom i mračnim humorom često dobro nasmijati - bilo da posmatrate kako se životinja koju ste upravo pustili iz zatvora (gdje ste je zadržali zbog širenja “laži” o vašem kultu) ruga životinjama koje ostaju u pritvoru, bilo da pukom slučajnošću vidite kako najnovijem članu kulta, iste sekunde nakon inicijacije, prilazi vaš poreznik sa ispruženim šeširom za “dobrovoljne” donacije.

Naravno, sve to - od ukrašavanja kampa sa kosturima i eliminiranja nevjernika, pa do uzgoja povrća i povremenog žrtvovanja vjernika - ćete raditi za viši cilj, usput uživajući u vrhunskom stilu igre i to uz težinu koju je moguće prilagoditi svojim preferencijama, što Cult of the Lamb čini nešto lakšim od brojnih drugih roguelike naslova. Mi smo ga tako igrali na preporučenom srednjem nivou težine i ginuli smo izuzetno rijetko - bar dok nismo stigli do posljednjeg bossa.

No, čak i dobroćudni kultovi poput ovog znaju imati svoje negativne strane, poput recimo iritantnih bugova zbog kojih ćete nekada morati resetovati igru (ili, ako imate sreće, samo aktuelnu roguelike rundu), ili zbog kojih nećete moći završiti određene sporedne questove (u ritualima ćete npr. moći žrtvovati ili se vjenčati samo za one članove koji su se pojavili u hramu, dok će oni koji su vam dali questove nekada ostati van hrama iz ko zna kojeg razloga).

A dok čekamo patcheve za spomenute bugove, Cult of the Lamb vam možemo preporučiti kao jedan od boljih i simpatičnijih roguelike naslova, koji će vas ne samo zabaviti sa svojim osvježavajućim menadžerskim elementima, već i dobro nasmijati sa svojim mračnim humorom - ali vas i natjerati da se osjećate kao da u neku ruku zaista i vodite vlastiti kult, dok budete polako tonuli u sve veći i neobuzdaniji fanatizam.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: roguelike/cult management
Razvojni tim: Massive Monster
Izdavač: Devolver Digital
Platforme: PS5 (testirano), PS4, Xbox Series, Xbox One, Nintendo Switch, PC