I dok nam planeta polako ali sigurno gori, ovih vrelih ljetnih dana smo se rashladili uz antarktičku avanturu za koju nikada ranije nismo čuli, sa potpisom nama podjednako nepoznatog razvojnog tima.

No, da je South of the Circle solidna igra, a State of Play studio koji zna šta radi, nam je trebalo biti jasno iz više razloga - ‘em se njenog izdavanja uhvatio dokazani poljski tim 11 Bit Studios, ‘em je originalno objavljena još 2020. među odabranim naslovima na Apple Arcade servisu.

***

South of the Circle je jedna od onih modernih avantura sa fokusom na narativne, a ne interaktivne elemente, koja vam neće davati puno slobode. Štaviše, za razliku od recimo Supermassive horora kakav je i nedavno objavljeni The Quarry, neće vam dati ni priliku da značajnije oblikujete sudbine njenih likova svojim odlukama - niti će vam prodati iluziju da vaše odluke mogu značajnije utjecati na njenu priču.

Međutim, sav taj manjak interaktivnosti i slobode će nadoknaditi interesantnom pričom i likovima, te vrhunskom glumom i atmosferom.

I to prilično hladnom atmosferom - naime, South of the Circle vas stavlja u čizme Petera, istraživača koji će se usred Hladnog rata naći u srušenom avionu na Antarktiku, nakon čega ćete priču otkrivati kroz isprepletene scene njegove polarne pustolovine i flashbackove vremena provedenog na Cambridgeu. I, što je još bitnije, vremena tokom kojeg je upoznao i zaljubio se u ljubav svog života - Claru - obzirom da je upravo njihova veza srce igre.

Kroz njihove akademske napore, obavijene hladnoratovskom paranojom, političkim spletkarenjima i ljigavim seksizmom koji će izbijati na usta još ljigavijih starih profesora sa Cambridgea, South of the Circle će vas bez puno muke natjerati da zavolite Petera i Claru i da se zaista uživite u njihovu priču.

Pri tome, atmosferi će doprinositi i već spomenuta vrhunska gluma, ali i nesvakidašnji vizualni stil, koji je najlakše opisati kao… pa, donekle apstraktan i bez klasičnih tekstura. Umjesto njih i realističnog pristupa grafici, dizajneri su se odlučili fokusirati na upečatljive boje i kadriranje, koje će recimo osvjetljeni dio sobe u mraku prikazati kao krug u centru ekrana, jednostavno okružen crnilom.

A ako bi igri nešto mogli zamjeriti, onda bi to bile za naš ukus previše apstraktne ikonice koje će označavati dijaloške opcije. Neke od njih - poput one za empatične odgovore - smo npr. brzo zapamtili, dok nam neke nisu bile baš najjasnije ni do kraja igre. No, kada smo je odigrali, shvatili smo da u meniju sa kontrolama uvijek možete vidjeti šta koja ikonica znači - a vrijedi spomenuti i to kako dijaloške opcije nikada neće puno odskakati od prijatnog karaktera vašeg lika da bi vam to zasmetalo, čak i ako povremeno odaberete neku koju možda i niste htjeli.

Sa tim u vidu, South of the Circle možemo preporučiti svima koji su željni interesantnih avantura, ali i toplih ljudskih i ljubavnih priča koje će vas grijati oko srca čak i na antarktičkim temperaturama.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: avantura
Razvojni tim: State of Play
Izdavač: 11 Bit Studios
Platforme: PS5 (testirano), PS4, Xbox Series, Xbox One, PC, Nintendo Switch, Apple Arcade