Supermassive Games je jedan - blago rečeno - produktivan razvojni tim. Od 2015. i Until Dawna, inače njihovog najvećeg hita, svake su godine lansirali barem po jednu novu igru. Istina, neke od njih možda i nisu bile posebno vrijedne pažnje, ali dok god su se držali formule iz Until Dawna, rezultati nisu izostajali. 

Uostalom, dovoljno se osvrnuti na The Dark Pictures antologiju - ili njihov najnoviji naslov, The Quarry - i sve će vam biti jasno.

***

Kao i njegovi prethodnici, The Quarry sa ponosom nosi obilježja Supermassive horora - igraćete ga sa više različitih likova, oblikujući njihove sudbine svojim odlukama i refleksima. I sve to iz klasične perspektive sa nekad fiksnim uglovima kamere i nekad onom slobodnom, koja će dati sve od sebe da vam istraživanje mračnih kutaka igrinog svijeta učini nelagodnim i napetim.

A svijet ćete istraživati ne samo kako bi otkrili nove detalje priče, već i kako bi eventualno olakšali ili spasili život svojim likovima, dok ćete sa vremena na vrijeme nailaziti i na situacije u kojima ćete morati pravovremeno reagovati u quick time sekvenci. Konkretno, dotične će podrazumijevati pomjeranje analognog sticka u određenom smjeru, ili recimo nišanjenje i pucanje protivnika prije nego vas dotični skrate za glavu.

Sama premisa igre će biti dobro poznata svim ljubiteljima horora - tu je grupa tinejdžera i tu je ljetni kamp u kojem će zaglaviti dan duže nego su planirali, nakon što isti napuste i njihovi mentori i ostala djeca. Ono što će uslijediti je najduža i najstrašnija noć njihovih života, tokom koje ćete ih moći sve do jednog spasiti - ili ubiti - ovisno od toga kako budete igrali igru.

Nažalost, priča će ubrzo postati relativno predvidiva, iako nas to nije spriječilo da uživamo u njenoj fleksibilnosti i da se nekoliko puta zapitamo šta smo drugačije trebali i mogli uraditi kako bi neke likove ostavili na životu. Usput, vrijedi istaći i to kako The Quarry nije naročito strašan, niti bogat jeftinim jump-scare scenama - iako definitivno zna biti krvav i nasilan.

A jednom kada ga završite, otključaćete i Death Rewind - opciju da 3 puta u toku igre premotate vrijeme nakon pogibije određenog lika i pokušate ga spasiti, što bi vam svakako moglo biti interesantno. I uz gomilu mogućih grananja priče, dodatni razlog da igru zaigrate ponovo.

Ali, čak i ukoliko ste tip igrača kojem je jedno odigravanje sasvim dovoljno, The Quarry je solidan izbor. Pogotovo ukoliko se ubrajate u ljubitelje Supermassive horora koji su - kao i njegovi mladi protagonisti - u potrazi za malo neobavezne ljetne zabave.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: horor
Razvojni tim: Supermassive Games
Izdavač: 2K Games
Platforme: PS5 (testirano), PS4, Xbox Series, Xbox One, PC