Nedugo nakon što smo zaigrali iznenađujuće solidni Bloodhunt, pred nama se našla još jedna - iako nešto drugačija i očekivanjima bliža - Vampire the Masquerade igra.

Zašto kažemo “bliža očekivanjima”? Pa, imajući u vidu kultni Bloodlines, naslov sa kojim se Vampire the Masquerade univerzum zauvijek urezao u sjećanja nebrojenih igrača, odgovor bi trebao biti i više nego očigledan.

Naime, kao i Bloodlines, Swansong je RPG u kojem ćete istraživati razne nivoe i rješavati kojekakve misterije, usput postepeno poboljšavajući vještine svog lika. Štaviše, Swansong je u potpunosti fokusiran na narativne elemente, tako da komotno možete zaboraviti na napucavanje i borbu, te se pripremiti na čitanje bezbroj mailova i dokumenata, te brojne dijaloge i nadmudrivanja sa drugim likovima.

Pri tome ćete redovno koristiti i svoje nadnaravne vampirske vještine, koje će vas pak izgladnjivati - odnosno, da budemo precizniji, činiti žednim krvi. Zbog toga ćete morati paziti na njihovu upotrebu kako vaš vampir ne bi popustio svojim zvjerskim porivima ispijajući krv najbližem smrtniku koji mu se nađe pri ruci.

Kako do toga ne bi došlo, moraćete vagati svoje opcije i pravovremeno piti krv smrtnicima na sigurnim lokacijama - iako vas moramo upozoriti da je tipka za prekid hranjenja osjetljiva, zbog čega smo slučajno ubili par likova prije nego smo se stigli na vrijeme zaustaviti.

Priča same igre prati tri bostonska vampira - Emem, Leyshu i Galeba - koji će pokušati spasiti najnoviji projekat svog Princa, slušajući naredbe koje dobiju. Ili ne, ukoliko već tako odlučite, obzirom da vam Swansong nerijetko daje mogućnost izbora, prilagođavajući se vašim odlukama.

I dok su priča i likovi interesantni, a izgled igre sasvim OK, njen nešto niži budžet se definitivno da primjetiti u animacijama lica tokom dijaloga, na što se inače i ne bi osvrtali da igra naprosto ne obiluje istim. Osim toga, nešto manju zamjerku možemo uputiti i na račun određenih glasovnih uloga, koje su nam nekada znale zaparati uši - i to pogotovo kada bi progovorila Leyshina kćerka Halsey.

No, uprkos tim, ali i drugim manama, Swansong nas je zaintrigirao dovoljno da ga nastavimo igrati. I da, tome najviše doprinosi naša ljubav ka Vampire the Masquerade univerzumu, ali moramo priznati i to kako nam je drago vidjeti igru sa fokusom na narativnim RPG elementima, istraživanju nivoa i dijalozima. Stoga, ukoliko vam ideja o ovakvoj vampirskoj igri zvuči iole privlačno, svakako razmislite o tome da Swansongu date šansu.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: RPG
Razvojni tim: Big Bad Wolf Studio
Izdavač: Nacon
Platforme: PS5, PS4, Xbox Series, Xbox One, PC (testirano)