I dok čekamo po svemu sudeći ukleti Bloodlines 2, ovog ljeta smo zaigrali nešto drugačiju Vampire the Masquerade igru, koja nas vodi na ulice - i krovove - predivnog Praga. Gdje ćemo se sa gomilom drugih vampira sukobiti u, ni više ni manje nego - battle royale pucačini.

No, krenimo nekim redom.

***

Bloodhunt ćete igrati iz trećeg lica, napucavajući se sa protivnicima i lutajući mapom u potrazi za municijom i boljim oružjima, pokušavajući ostati posljednji na životu… ili neživotu - ovisno od toga kako posmatrate bivstvovanje svog vampirskog alter ega.

A onda je tu i borba na blizinu sa katanama, baseball palicama i sjekirama, kao i specijalne moći koje će ovisiti od vašeg odabranog klana i klase. Nosferatu Saboteur tako može postati nevidljiv dok se kreće u čučnju, usput postavljajući otrovne zamke za protivnike, dok se recimo članovi Toreador klana mogu teleportovati okolo i liječiti, odnosno zasljepljivati protivnike svojom ljepotom - ovisno od odabrane klase.

I, kao šlag na tortu, igra stavlja dodatni naglasak na agilno kretanje, što akciju čini izuzetno brzom, zabavnom i haotičnom. Sa svojim vampirom se tako možete penjati po zidovima i skakati visoko - pogotovo ukoliko skok izvodite iz klizećeg položaja - zbog čega ćete se sa protivnicima boriti ne samo u mračnim uličicama češke prijestolnice, već i na krovovima njenih zgrada. Štaviše, sloboda kretanja vam otvara dodatne mogućnosti taktiziranja, bilo da preferirate sakrivanje od protivnika u zabačenim prolazima, bilo da vam je draže izviđati situaciju sa crkvenih tornjeva sa snajperom u ruci.

A osim što ćete u Bloodhuntu biti agilni, moraćete i dobro naćuliti uši, obzirom da zvuk igra veliku ulogu - od zvukova divljeg penjanja drugih vampira po zidovima zgrada, preko alarma koji će se aktivirati u prodavnicama oružja kada neko uđe u njih, pa do zvuka hranjenja drugih vampira kada krenu piti krv nekom od civila na ulicama Praga.

I da, naravno da ćete moći piti krv smrtnicima - kakva bi to Vampire the Masquerade igra bila bez toga? Na taj način ćete se liječiti ili unapređivati neke od pasivnih vještina, poput ubrzanih cooldowna ili nanošenja više štete sa oružjima za borbu na blizinu. Ili ćete sebi osigurati još jedan “život”, odnosno respawn nakon što zaginete u Solo Bloodhunt modu. Naime, za razliku od Duos i Trios modova, gdje možete oživljavati članove svog tima nakon pogibije, u Solo modu ćete imati na raspolaganju jedan respawn - koji možete i “osvježiti” nakon svake pogibije ukoliko pronađete i popijete krv odgovarajućem civilu.

Još samo kada bi nas igra nagrađivala sa koliko-toliko regularnim prilivom svoje valute, bez koje je teško osigurati nove kozmetičke dodatke za svoje likove - umjesto da se moramo pouzdati u kupovinu Season Passa - našoj sreći ne bi bilo kraja. Ali, igra je ionako besplatna, tako da se nećemo puno žaliti.

Stoga, ukoliko se ubrajate u ljubitelje Vampire the Masquerade svijeta i battle royale žanra, slobodno zanemarite primjedbe o kršenju Masquerade pravila i pridružite nam se na ulicama Praga - čekaju vas intenzivna akcija, taktičko šunjanje i vrhunski sistem kretanja upakovani u jednu od boljih battle royale igara koje smo imali priliku zaigrati proteklih godina.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: battle royale
Razvojni tim/izdavač: Sharkmob
Platforme: PS5 (testirano), PC