Ko kaže da immersive sim igre poput Deus Exa i Dishonoreda moramo igrati iz prvog ili trećeg lica?

Mi ne. Pogotovo nakon što smo okusili njihovu slobodu i čari iz izometrijske perspektive u Weird Westu, debitantskom naslovu razvojnog tima WolfEye Studios, kojeg su osnovali neki od ključnih dizajnera originalnog Dishonoreda.

***

Osim sa svojom za žanr nesvakidašnjom perspektivom, Weird West pažnju privlači i sa svojim western svijetom obogaćenim natprirodnim elementima, vodeći vas na Divlji Zapad gdje će se kauboji boriti sa vješticama i vukodlacima, otkrivajući stare kletve i drevna ukleta blaga.

A kao i svaka immersive sim igra koja drži do sebe, Weird West vam pri tome nudi slobodu u skoro svakom pogledu. Protivnike recimo možete u potpunosti zaobići ili ih eliminisati tiho, sakrivajući njihova onesviještena tijela u grmlju prije nego neko digne uzbunu. Ili se možete raspištoljiti i zapucati po svemu što se miče, prije nego postavite ijedno pitanje.

A onda su tu i svi oni sistemi koji immersive sim žanr čine time što jeste - ako npr. šutnete obližnje bure sa katranom na protivnike i potom upucate fenjer iznad njega, napravićete priličan nered. Baš kao što ćete uraditi i ako prospete kantu sa vodom protivnicima pod noge, te potom na njih bacite svojevrsnu električnu bombu.

Tome dodajte i razne natprirodne moći - poput npr. bullet time skoka kojeg se ne bi postidio ni Max Payne, ili recimo mogućnosti da skačete izuzetno visoko, penjući se po krovovima kuća, salona i crkava - i dobićete itekako zabavan set vještina sa kojima možete pristupiti svakoj situaciji na sebi svojstven način.

I, kao šlag na tortu, Weird West će vam dopustiti da ubijete svakoga, uključujući i likove koji su ključni za priču - ili čak cijela naselja, pretvarajući ih u gradove duhova - što će pak utjecati na nastavak igre i situacije u kojima će se zateći vaši ostali likovi.
Naime, Weird West će vam svoju priču ispričati kroz avanture pet igrivih likova - igru ćete tako početi kao lovkinja na ucjene kojoj misteriozni kanibali ubiju sina i kidnapuju muža, dok ćete kasnije uskočiti u kožu čovjeka-svinje ili čak vukodlaka, istražujući iste lokacije, ali sa nešto drugačijim ciljevima.

No, tu ćemo se morati zaustaviti, obzirom da je pred nama još solidan komad igre. Ali, već nakon desetak sati druženja sa Weird Westom, možemo reći kako djeluje obećavajuće, nudeći nam interesantne ideje i koncepte upakovane u nešto drugačiju, ali itekako interesantnu immersive sim igru.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: immersive sim
Razvojni tim: WolfEye Studios
Izdavač: Devolver Digital
Platforme: PS4 (testirano na PS5), Xbox One, PC