Japanski horori su nam oduvijek bili dragi, zbog čega smo svojevremeno objeručke prigrlili originalni Evil Within, a nekoliko godina kasnije i njegov solidni nastavak. I zbog čega smo se itekako radovali novom naslovu talentovane ekipe iz Tango Gameworksa, koji je sada konačno pred nama.

Ghostwire: Tokyo nas vodi u nešto drugačiju verziju japanske prijestolnice nego smo navikli - i jednu gdje ćemo umjesto miliona ljudi sada zateći samo prazne ulice. 

Zapravo, ne u potpunosti prazne, obzirom da ulicama ovog Tokija lutaju duhovi i druge natprirodne nemani iz japanskog folklora, koje su izmilile od ko zna gdje nakon što je njegovo stanovništvo jednostavno - iščezlo. 

Kako i zašto - to će biti na vama i vašem liku da otkrijete, kada se već ne budete borili sa svim tim duhovima iz prvog lica, koristeći magije bazirane na vjetru, vatri i vodi, ali i dobri stari luk i strijele.

Osim toga, ponekad ćete se moći i šunjati, a tokom borbe će biti važno i pravovremeno blokirati protivničke napade, što će sukobe svakako činiti zanimljivijim od pukog ofanzivnog pristupa. Očekivano, borbu će još zanimljivijom i kompleksnijom činiti i kojekakve nove vještine koje ćete otključavati i unapređivati tokom igre - zbog čega vam ne bi trebalo nedostajati ni motivacije za istraživanje mračnih uglova njene mape.

A obzirom da je u pitanju open world naslov, od Ghostwirea možete očekivati i gomilu sporednih aktivnosti i questova, koje će vam nekada davati i simpatični kućni ljubimci iščezlih stanovnika Tokija. Štaviše, neke od izgubljenih pasa ćete moći pomaziti i nahraniti, nakon čega će vas - za nagradu - odvesti do vrijednih resursa ili interesantnih i misterioznih lokacija.

I dok su borba i questovi bitni aspekti igre, ono što će ih povezivati je možda i njen najveći kvalitet - naravno, govorimo o istraživanju njenog svijeta i uživanju u njegovoj mračnoj atmosferi. Lutajući ulicama Tokija ćete tako svjedočiti ne samo njegovoj impresivnoj modernoj arhitekturi, već i ljepoti drevnih hramova, a na raspolaganju ćete imati i magični grappling hook za pristup inače teško dostupnim lokacijama poput krovova obližnjih nebodera.

Usput, moramo pohvaliti i impresivan dizajn raznih duhova i drugih natprirodnih stvorenja koja ćete susresti tokom svoje avanture - Ghostwire: Tokyo tu apsolutno briljira, što će vam potvrditi i ostali zaljubljenici u japansku mitologiju i folklor čim ga zaigraju.

A sada vas moramo ostaviti i vratiti se Ghostwireu - čeka nas grad duhova koji treba spasiti i otkriti njegove tajne. Težak je to posao, ali neko ga mora raditi, šta da vam kažemo.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: horor/akciona avantura
Developer: Tango Gameworks
Izdavač: Bethesda Softworks
Platforme: PS5, PC
Igru ustupila: CD Media