Elden Ring je, jednom riječju, magičan.

A u to ćete se uvjeravati iznova i iznova dok se budete gubili u njegovom veličanstvenom svijetu, kakav znaju kreirati samo Hidetaka Miyazaki i njegov FromSoftware - kojima je ovaj put u pomoć prilikom world buildinga priskočio i legendarni George R.R. Martin.

***

Nedugo nakon što zakoračite u Lands Between - odnosno svijet u kojem se odvija priča Elden Ringa - pred vama će se naći i prvi boss, intrigantan koliko i groteskan. A onda ćete shvatiti kako se od vas očekuje da odmah i zaginete, prije nego uopšte i započnete igrin tutorial.

I tu će krenuti vaša nova FromSoftware avantura, koja nastavlja tamo gdje su stali Dark Souls, Bloodborne i Sekiro, istovremeno gledajući ka nekim potpuno novim horizontima. I to onim dalekim, obzirom da su se Miyazaki i ekipa ovaj put odlučili svoju Souls formulu prebaciti u open world svijet, u kojem ćete već od prvih minuta biti preplavljeni osjećajem slobode. Slobode da idete gdje želite, iako će vas - kao i uvijek - vjerovatno biti strah svakog mračnog kutka i protivnika koji će vas tamo čekati.

I što je najbolje od svega, FromSoftware je uprkos izletu u open world vode uspio zadržati sve ono po čemu su njihove igre poznate, tako da i od Elden Ringa možete očekivati da bude izazovan, intrigantan, predivan i iznenađujući.

Povrh toga, igra je zadržala i maestralni level dizajn svojih spiritualnih prethodnika, dok su njen svijet i priča - te način na koji će vam istu pričati - obavijeni tradicionalnim velom misterije. A da i ne spominjemo kako će Elden Ring od vas očekivati više od drugih igara, vjerujući u vas, vaše vještine i vašu znatiželju. Tu je tako kompas - ali će vam isti pokazivati samo strane svijeta i markere koje ste sami postavili na mapi. A kada smo već kod mape, ona neće biti krcata ikonicama koje vas vode do sporednih aktivnosti i questova - već će prikazivati područja čije mape ste sami pronašli, blago vas vodeći ka nekom od idućih ciljeva. I dopuštajući vam da se posvetite gledanju u svijet igre i njegovom istraživanju, a ne trčanju ka sljedećoj stavki sa svoje kilometarske to-do liste.

1/1

A osim vrhunskog open worlda, Elden Ring donosi i druge novitete u Souls formulu, inkorporirajući u istu i neke elemente Sekira - poput mogućnosti šunjanja i skakanja. Štaviše, ne samo da ćete moći skakati prilikom istraživanja i u borbi, već će vam napadi koje izvodite iz skoka nekada donijeti i veliku prednost u usporedbi sa klasičnim izmicanjem protivničkim napadima. A onda su tu i vaš spektralni konj Torrent, na čijim leđima ćete istraživati svijet - ali se i sa njih nekada boriti sa protivnicima. Ili recimo mnoge sitne, ali pametne dizajnerske odluke, poput one da eliminacijom grupa protivnika u open worldu polako punite svoje bočice sa healthom…

I budite bez brige - igra je u svojoj srži i dalje izazovna, iako će vam davati i mnoge prilike da sebi olakšate život. Zapeli ste na nekom bossu? Otiđite na drugi kraj svijeta, levelujte se ili pronađite neko potpuno novo oružje sa kojim ćete se lakše snalaziti u borbi. Ili možda probajte prizvati neke od brojnih duhova koji vam mogu pomagati u borbi - ako se već ne želite okrenuti klasičnom Souls multiplayeru i prizivanju drugih igrača.

I tu se vraćamo na ono što smo rekli na početku - pred nama je još jedno magično FromSoftware iskustvo i novo remek djelo sa potpisom Hidetake Miyazakija kojem ćemo se rado i još dugo vraćati.

Official Site

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: open world soulslike
Razvojni tim: FromSoftware
Izdavač: Bandai Namco Entertainment
Platforme: PS5 (testirano), PS4, Xbox Series, Xbox One, PC