Pet godina nakon Gran Turismo Sporta, fokusiranog na online utrkivanje i turnire u organizaciji Međunarodne automobilističke federacije FIA, ovaj legendarni serijal se vraća na naše PlayStation konzole. I to sa nastavkom koji donosi ponešto za svakoga - od onih igrača koji žele nastaviti sa svojim karijerama započetim u Sportu, pa do onih koji preferiraju singleplayer izazove.

I dok ćemo Sport mod i multiplayer ostaviti nešto boljim vozačima, ljubiteljima singleplayer utrkivanja ćemo odmah reći da mogu odahnuti - kampanja je tu. Štaviše, istu ćete, u klasičnom Gran Turismo maniru, početi sa regularnim hatchback automobilima kakve možete vidjeti i na cestama svog grada, usput polažući kojekakve testove i dokazujući da koliko-toliko znate šta radite za volanom.

No, karijera neće biti totalnog old-school karaktera, već nešto drugačija - iako očekivano gran-turismovski ekscentrična. Naime, tokom nje ćete konstantno skakutati od paviljona do paviljona na igrinoj mapi, slušajući priče kojekakvih zaljubljenika u automobile i utrkivanje, te obavljajući misije koje ćete dobivati u srcu te mape - Gran Turismo Cafeu.

Na taj način, redovno ćete otključavati nove staze - ali i automobile, obzirom da se ni Gran Turismo 7 neće suzdržati od redovnog poklanjanja novih četverotočkaša igračima. Tako ćete, već nakon nekoliko sati igre, u svojoj garaži imati na desetke njih, od kompaktnih japanskih, pa do sportskih modela cestovnih automobila proizvedenih na Starom kontinentu (sa druge strane, neke od luksuznijih zvijeri će koštati cijelo bogatstvo, zbog čega ćete morati ili grindati određene utrke kako bi zaradili za njih, ili se okrenuti omraženim mikrotransakcijama, koje su uz online-only prirodu igre ujedno i njena najveća mana).

Uz to, igra će vas sve vrijeme pokušavati naučiti i nešto više o samim automobilima i njihovoj historiji - od načina na koji npr. funkcionišu oni na prednji ili stražnji pogon, pa do historije pojedinačnih modela ili proizvođača, sa kojom ćete se upoznavati u njihovim virtuelnim muzejima.

Ono što je pak najbitnije u cijeloj toj priči je sama vožnja, a ona je u Gran Turismu 7 vrhunska. Bilo da ste početnik koji će se oslanjati na trkaću liniju, zone kočenja i razne druge asistencije, bilo da ćete sve to odmah poisključivati, neće vam dugo trebati da se naviknete na vozni model igre. I potom se nastavite usavršavati u istom, uživajući u različitim automobilima i njihovom osjetno drugačijem ponašanju na cesti - čemu će doprinositi i adaptivni triggeri na DualSense kontrolerima, simulirajući razne tipove kočnica i njihov otpor. A da i ne spominjemo haptički feedback, zahvaljujući kojem ćete precizno osjetiti svaku neravninu na stazi.

Isto tako, osjetićete i koliko je teže upravljati automobilima po kiši, obzirom da će ista padati na nekim stazama, a biće interesantno voziti se i uz dinamičku izmjenu dana i noći, tako da neće biti rijedak slučaj da utrku počnete po noći, a završite po danu - ili obrnuto.

No, da ne dužimo - nakon nekoliko dana provedenih na stazama Gran Turisma 7 i za volanima njegovih detaljno i opsesivno modeliranih automobila, možemo reći kako je pred nama još jedna vrhunska, ali i izuzetno pristupačna simulacija utrkivanja koju ćemo još dugo igrati.

Official Site

1/1

 

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: racing sim
Razvojni tim: Polyphony Digital
Izdavač: SIE
Platforme: PS5 (testirano), PS4